Asistenţii şi moaşele, obligaţi să încheie asigurări de malpraxis
Asistenţii medicali sunt "mâna dreaptă" a medicilor în orice unitate sanitară. Munca lor e aproape la fel de importantă ca a medicilor. Potrivit unei decizii recente a Consiliului Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, asistenţii, ca şi medicii, vor fi obligaţi să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională (de malpraxis) cu o valoare între 2.000 şi 10.000 de euro, pentru anul 2009.
Asistent asigurat, pacient despăgubit
Conform noilor reglementări, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care îşi exercită profesia în spitale vor încheia contracte de asigurare de 10.000 de euro, în timp ce asistenţii medicali şi moaşele care îşi exercită profesia în unităţi de medicină primară, ambulatorii sau cabinete medicale individuale vor încheia contracte de 4.000 de euro. La rândul lor, asistenţii de farmacie vor încheia asigurări de malpraxis care acoperă despăgubiri de 2.000 de euro. Valorile contractelor sunt minimale, asistenţii medicali şi moaşele putând opta ca, în funcţie de specificul locului de muncă şi activităţilor desfăşurate, să încheie contracte de asigurare pentru răspundere civilă profesională la valori mai mari. Asigurările se pot încheia numai la societăţi de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi reasigurate. Conform legislaţiei referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical, "pentru riscurile ce decurg din activitatea profesională, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali din sistemul public sau privat încheie o asigurare de răspundere civilă pentru greşeli în activitatea profesională. La încheierea contractului de muncă, asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali au obligaţia să prezinte o copie a asigurării".
Contractul de răspundere civilă, obligatoriu
Interpelat cu privire la oportunitatea încheierii asigurărilor de malpraxis pentru moaşe şi asistenţi medicali, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, ne-a declarat: "Orice persoană din sistemul public de sănătate trebuie să aibă la dosar contractul de răspundere civilă, pentru a fi acoperit în momentul în care este acuzat de malpraxis." La rândul ei, Oana Giurcă, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor, a confirmat că decizia privind obligativitatea asigurărilor de răspundere civilă pentru asistenţi este obligatorie. "De la 1 aprilie, se vor încheia contractele cu asistenţii medicali." Dr. Ovidiu Burtă, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, apreciază şi el oportunitatea acestei reglementări. "Decizia Consiliului Naţional al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România cu privire la încheierea contractelor de asigurare pentru răspundere civilă profesională este binevenită. E bine ca şi moaşele şi asistenţii să aibă astfel de asigurare, iar în momentul în care o persoană este găsită vinovată, pacientul va putea fi despăgubit. Referitor la costul acestei asigurări, el este în funcţie de specialităţi. Această asigurare de răspundere civilă profesională acoperă eventualele daune solicitate de pacienţii în cazurile de malpraxis. Pacienţii trebuie să ştie că atunci când doresc să reclame cazuri de malpraxis pot să se adreseze Colegiului Medicilor Bihor", a precizat dr. Burtă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.