Vadu Crișului. Eveniment unic în Bihor - Colinde interconfesionale de Crăciun
Credincioşi aparţinând confesiunilor religioase din Vadu Crișului, susțin împreună, încă din 1997, în prima zi de Crăciun, un concert de colinde în centrul comunei. Unică în Bihor, întâlnirea are în substrat valori care au schimbat raporturile dintre oameni, realizând, indiferent de limbă sau religie, o comunitate în care toleranța și respectul reciproc sunt elemente definitorii.
Colindul, bradul împodobit, scenetele cu motive religioase și mesele bogate, sunt nelipsite cu ocazia sărbătorilor de Crăciun în toate colțurile României, mai ales la sat, unde obiceiurile se păstrează cel mai bine. Şi la Vadu Crișului se respectă. Aici, tradiţiile de Crăciun încă trăiesc şi bucură prin frumuseţea şi autenticitatea lor, atât la cei de etnie maghiară cât și la cei de etnie română. Pe 24 decembrie, la prânz, copiii pornesc cu Steaua, iar tinerii cu Viflaimul. Textul s-a transmis de la o generație la alta, iar colindătorii își împrospătau repertoriul de colinde prin repetiții în timpul Postului Mic. În Seara de Crăciun, feciorii şi barbaţii pornesc şi ei la colindat, însotiţi de muzicanţi, ca să invite locuitorii satului la bal. Colidatorii pornesc de la biserică și trec pe la toate lăcașurile de cult ale satului, pentru că știu că naşterea Mântuitorului şi spiritul Crăciunului, au efecte benefice asupra sufletului creştinilor.
Au trecut 27 de ani de când Dorel Cosma, primarul comunei, a inițiat și tradiționalizat aceste întâlniri și aduce împreună credincioșii celor cinci confesiuni religioase din Vadu Crișului, care cinstesc Nașterea Domnului prin colinde tradiționale și specifice religiei pe care o împărtășesc.
În prima zi de Crăciun, din cele trei direcții ce converg spre centrul satului, și-au făcut apariția grupuri de credincioși care au dorit să fie punctuali la întâlnire. Punctualitatea i-a determinat si pe cei 5 preoți să adapteze slujba pentru a se încadra în timp, considerând întâlnirea la fel de importantă ca și ritualul bisericesc. În jurul orei 12.00, parcarea din faţa Primăriei s-a umplut cu o mare de oameni care au aşteptat derularea concertului. La întâlnirea de miercuri, ceremonia a beneficiat de o zi superbă de primăvară, care a facilitat evenimentul. Scenariul s-a repetat, inclusiv așezarea grupurilor la locurile stabilite încă de acum aproape de trei decenii.
Cu emoții în glas, ca de fiecare dată, Dorel Cosma, primarul comunei, i-a salutat pe cei prezenți. Apoi, aleatoriu, cele cinci grupuri religioase au cântat câte două-trei colinde după ritualul religiei tradiţionale a cultului pe care l-au reprezentat. În final, un cor format din peste 300 de persoane aparţinând confesiunilor greco-catolică, reformată, ortodoxă, penticostală şi baptistă, simbol al toleranţei şi bunei convieţuiri, a cântat „O, ce veste minunată”.
Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea a 300 de pachete cu dulciuri pentru copiii din comună, prezenţi la manifestare.
La balul românesc organizat în căminul cultural de la Vadu Crișului, pe 25, 26 și 27 decembrie, începând de la ora 20.00, atmosfera va fi întreținută de Mitică Negrean și formația sa, iar la balul maghiar, de muzicanți din Oradea.
Ioan Hasas
Comentarii
Nu există nici un comentariu.