Avalanşă de paiete, kitsch şi excentricităţi îşi dau întâlnire mâine, la Belgrad, pentru finala Eurovision 2008, un show taxat adesea ca fiind de prost gust, dar care continuă să atragă, în fiecare an, sute de milioane de telespectatori.

Eurovision Song Contest este o competiţie care, anul acesta, a ajuns la cea de-a 53 ediţie şi care se desfăşoară sub forma unui show de televiziune grandios, la care participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU). Concursul a introdus anul acesta două semifinale, pentru a-i desemna pe cei 20 de finalişti care se alătură celor cinci ţări calificate din oficiu - Serbia, ţara gazdă, şi cei "patru mari" - Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie, care contribuie financiar la fondurile EBU într-o proporţie mult mai mare decât resul ţărilor. Astfel, în semifinalele care au avut loc, marţi şi joi, la Beogradska Arena din Belgrad şi la care au participat un număr de 38 de ţări, au fost aleşi ca finalişti reprezentanţii din România, Grecia, Rusia, Finlanda, Bosnia-Herţegovina, Israel, Armenia, Polonia, Norvegia, Azerbaidjan, Ucraina, Croaţia, Albania, Islanda, Georgia, Danemarca, Suedia, Letonia, Turcia şi Portugalia.
Cele două semifinale au fost marcate de o avalanşă de efecte vizuale, cu şi mai multe paiete ca în anii trecuţi, jocuri de lumini şi costume de scenă extravagante. Din punct de vedere muzical, au fost prezentate o multitudine de stiluri, de la cântec clasic, la heavy metal, trecând prin balade, electro-pop, elemente de world music, disco şi rock.
Printre principalele favorite în marea finală de sâmbătă figurează Rusia, Suedia, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Israel şi Polonia, în timp ce limba engleză a devenit preferata interpreţilor - 15 din cei 25 de finalişti vor cânta în limba lui Shakespeare. Reprezentantul Rusiei, Dima Bilan, unul dintre favoriţii marii finale, va fi însoţit pe scenă de violonistul Edvin Marton, care-l va acompania la vioara sa Stradivarius, precum şi de patinatorul medaliat olimpic Evgheni Pluşenko, care va evolua pe o mică scenă de gheaţă, într-un număr coregrafic.
Cea mai tânără concurentă este albaneza Olta Boka, în vârstă de 16 ani, cel mai în vârstă este croatul Ladislav Demeterfi Laci - 75 de ani, numit şi "75 de cenţi", aluzie la rapperul american 50 Cent.
Din partea României, în finala Eurovision vor participa Nico şi Vlad, cu piesa "Pe o margine de lume", ei urmând să evolueze primii în concurs, în urma unei trageri la sorţi.
Fiecare dintre finalişti - cântăreţ sau grup - va avea la dispoziţie câte trei minute pentru a convinge milioanele de telespectatori care vor vota prin telefon sau SMS.

Spectacolul va fi prezentat de Zeljko Joksimovic, un cântăreţ foarte popular în Serbia şi care în 2004, la concursul Eurovision de la Istanbul s-a situat pe locul al doilea. Concursul, organizat la Belgrad după victoria de anul trecut a sârboaicei Marija Serifovic, cu piesa "Molitva" (Rugăciune), se desfăşoară cu casa închisă, toate biletele fiind epuizate cu două luni şi jumătate înainte de eveniment. Tot anul acesta a fost prezentat noul trofeu permanent Eurovision Song Contest, în forma unui microfon de cristal.