Muzeul Militar. Manifestări dedicate Zilei de 1 Decembrie - Steaguri basarabene
Luni, 28 noiembrie, în Oradea au avut loc o serie de manifestări cultural-istorice dedicate Zilei Naţionale a României. După o sesiune de comunicări găzduită de Biblioteca Judeţeană, la Muzeul Militar a avut loc vernisajul unei expoziţii de steaguri, aduse din Republica Moldova.
Primăria Oradea, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Petru Costin - colecţionar, Centrul de Cultură și Istorie Militară al Ministerului Apărării al Republicii Moldova şi Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”- Filiala Oradea, Muzeul Cetății și Orașului Oradea și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” au organizat o serie de manifestări ştiinţifice şi culturale cu ocazia Zilei Naționale a României.
Evenimentele au debutat luni, 28 noiembrie, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, unde a avut loc simpozionul cu tema 100 de ani de la intrarea României în Războiul Întregirii. În cadrul acestui simpozion au susţinut comunicări col. (r) ing. Dan Nicolae Poinar, prof. univ. dr. comandor (r) Jipa Rotaru, Prof. univ. dr. Mihai Drecin, prof. univ. dr. Nicolae Dinescu, col. (r) dr. Constantin Moşincat, prof. Ion Măldărescu, prof. dr. Livia Giurcuţă, col. dr. Petru Costin, prof. univ. dr. gl. (r) Vasile Creţ şi avocatul scriitor Paşcu Balaci.
În aceeaşi zi, de la ora 13.00, la Muzeul Militar, a avut loc vernisarea expoziţiei Steaguri istorice din Colecţia Muzeului Vamal al Republicii Moldova şi a colonelului basarabeam Petru Costin.
„Aşa cum spunea Alexandru Ioan Cuza, steagurile sunt simbolurie onoarei şi ale patriei, a spus col. (r) dr. Constantin Moşincat, în deschiderea vernisajului. „Aceste drapele se alătură astăzi steagurilor de luptă care au aparţinut Diviziei 11 Infanterie. Sunt steaguri care poartă însemnele timpului şi simbolurile care au caracterizat perioada pe care o reprezintă. Fiecare steag are simboluri creştine, caracteristice poporului român. Pe stemă avem brodate bourul, vulturul ardelenesc, peşti, simboluri astrale, însemne care i-au motivat pe cei ce au luptat. De asemenea, steagurile de luptă au înscrise devize ca Dreptate şi Frăţie sau Nihil Sine Deo”, a mai spus Constantin Moşincat.
O parte din exponate aparţin colonelului Petru Costin, din Republica Moldova, un patriot, pasionat de istorie, care a recompus steaguri celebre. „Aceasta este o expoziţie la care eu am lucrat 11 ani. Drapelul este sfânt pentru toţi, iar eu am lucrat cu multă atenţie, am ales cu grijă materialele, am avut ajutor din partea istoricilor, am obţinut acordul legal pentru ele”, a spus col. Costin. Colecţionarul s-a străduit de-a lungul anilor să obţină acces şi permisiunea de a fotografia steaguri rare, unice, pe care le-a recompus cu eforturi, fie că a călătorit la Odessa pentru a căuta materiale, fie că a comandat din mai multe ţări accesoriile necesare (unul dintre steaguri având imaginea creată din 2.800 de pietre), pentru a putea crea un steag autentic şi valoros.
Petru Costin va fi prezent la Oradea şi astăzi, 29 noiembrie, când va vernisa, de la ora 13.00, o expoziţie de arme şi unelte medievale, din colecţia personală şi a Muzeului Vamal al Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în Muzeul Cetăţii, pavilion A, etaj I.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.