Aproximativ treizeci de cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Finiș au protestat, joi, 20 octombrie, în jurul orei 14.00, în fața Primăriei comunei, față de modul în care primarul Ioan Man a evaluat CV-ul directoarei școlii menționate, Viorica-Aurelia Cristian, la examenul pentru postul de director desfășurat cu o zi înainte, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

 

Prof. Viorica-Aurelia Cristian, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Finiș, a declarat că nu a fost evaluată conform metodologiei, directoarea Viorica-Aurelia Cristian acuzându-l pe primarul Ioan Man ca i-a acordat doar 0,25 puncte la capitolul Studii, deși are două cursuri postuniversitare academice și un masterat, ceea ce ar fi trebuit să-i asigure punctajul maxim: 1 punct! Mai mult, primarul Man i-a acordat 0,25 puncte și la celelalte probe legate de Curriculum Vitae, interlocutoarea noastră considerând că a fost nedreptățită de edil. În aceste condiții, Viorica-Aurelia Cristian a subliniat, în fața comisiei de concurs, că nu este de acord cu punctajul primit la proba CV-ului, dând chiar și o declarație scrisă, în acest sens. Pentru că la această probă nu se poate depune contestație, directoarea școlii din Finiș se va adresa justiției, contactând, deja, un avocat.

Pe lângă problema concursului pentru postul de director, cadrele didactice protestatare au avut și alte nemulțumiri: faptul că Primăria nu a decontat naveta acestora sau acela că, deși sunt acordate ajutoare sociale unor săteni, directorul adjunct este nevoit să taie lemnele pentru foc, precum și condițiile improprii de la Școala Primară nr. 3 Șuncuiș.

 

Primarul nu o mai vrea în funcţie

 

La finalul protestului spontan, cadrele didactice au intrat în Primărie, pentru a dialoga cu edilul Ioan Man, dar acesta nu era acolo, revenind după aproximativ o jumătate de oră de la plecarea protestatarilor.

Într-un interviu acordat în exclusivitate, primarul Ioan Man a explicat de ce acordat un punctaj minim directoarei Viorica-Aurelia Cristian. Man a declarat că pentru diploma de master i-a acordat directoarei 0,25 puncte pentru că nu și-a făcut studiile la timp, ci, la fel ca secretarul Primăriei Finiș, care este student la 52 de ani! Edilul a explicat apoi de ce a acordat același punctaj – 0,25 și la celelalte criterii de evaluare a CV-ului: conflictul permanent cu directoarea Viorica-Aurelia Cristian, conflict despre care l-ar fi înștiințat și pe inspectorul școlar general, cerându-i să se deplaseze la Finiș pentru mediere, fără ca aceasta să se întâmple.

Deși reprezentanta Ministerului l-a avertizat că este evaluarea sa este un abuz în serviciu, primarul Man a subliniat că își asumă punctajul acordat, iar dacă s-ar relua concursul ar da zero puncte, asta pentru că nu vrea ca directoarea cu care a avut conflicte să rămână timp de patru ani la conducerea școlii din comună.

Referitor la celelalte probleme ridicate de cadrele didactice, primarul Ioan Man a avut explicații la fel de tranșante: nu poate deconta naveta cadrelor didactice deoarece nu există hotărâri în acest sens ale Consiliului de Administrație al școlii și ale Consiliului Local Finiș; motivul pentru care directorul adjunct taie lemnele de foc pentru că directoarea Viorica-Aurelia Cristian i-a aprobat concediu de odihnă fochistului în această perioadă și nu în vacanța de vară, cum crede că ar fi fost normal; pentru Șuncuiș a fost elaborat un proiect pentru construirea unei noi școli, iar lucrările vor începe anul viitor.

Cât privește faptul că nu s-a întâlnit cu cadrele didactice nemulțumite, primarul Man a declarat că era la Șuncuiș, unde verifica o lucrare de asfaltare. Totuși, preciza interlocutorul nostru, și-ar fi făcut timp pentru a afla doleanțele profesorilor, dacă ar fi fost anunțat telefonic de protest, chiar dacă, la rândul său, este intrigat de numărul mare de proteste spontane ale angajaților școlii, acesta, de joi, fiind al treilea.