Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" găzduieşte ediţia a V-a a Simpozionului "Şcoala Ardeleană". Evenimentul tinde să devină tradiţie în urbea noastră, organizarea acestuia fiind rodul colaborării între Asociaţia "Episcop Vasile Aftenie", Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Asociaţia Cercetătorilor Istoriei Bisericii Greco-Catolice, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" şi municipalitatea orădeană.

Simpozionul a debutat în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene, şi reuneşte, în oraşul nostru, reprezentanţi din mai multe centre universitare: Cluj, Alba-Iulia, Oradea, Blaj, Baia Mare, Frankfurt etc. Primul punct din program a fost vernisajul expoziţiei "Şcoala ardeleană", urmat de deschiderea lucrărilor simpozionului, moderator fiind dr. Ciprian Ghişa, de la Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca. "E un eveniment cu totul deosebit. Un eveniment de acest gen, asemănător ca amploare, s-a întâmplat în iunie, la Viena, când tema a fost aproximativ aceeaşi, celebrarea celor 250 de ani de la naşterea lui Ion Budai Deleanu", a menţionat episcopul. Despre rolul şi importanţa Şcolii Ardelene a vorbit şi Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii. Programul a continuat cu trei comunicări, susţinute de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, prof. univ. dr. Ioan Horga, de la Universitatea din Oradea, respectiv conf. univ. dr. Daniel Dumitran, de la Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia. ホn partea a II-a, a avut loc o serie de lansări de carte, iar la final, discuţii.

Ieri, în cadrul simpozionului, a avut loc şi lansarea cărţii "Povestirea Ţiganiadei", a scriitorului Traian Ştef. Este vorba despre o rescriere a "Ţiganiadei" lui Ion Budai Deleanu, despre care s-a scris deja în revista "Cultura". Lansarea ei a constituit un eveniment al Târgului de carte de la Bucureşti, Bookfest, din acest an.