Nori negri deasupra regiilor locale
Conducerea Primăriei Oradea a avut ieri mai multe runde de negocieri cu sindicaliştii de la OTL şi Electrocentrale. Discuţiile au fost purtate în jurul contractelor colective de muncă, principala revendicare a sindicaliştilor fiind o majorare salarială consistentă, cu aproape 50%. Conducerea Primăriei Oradea nu pare să fi fost mulţumită cu aceste pretenţii, motiv pentru care Bolojan a precizat public că poate garanta doar o majorare salarială în raport cu rata inflaţiei începând din februarie. Mai mult, a avertizat că, la anul, la Electrocentrale vor avea loc concedieri masive de personal, asta în condiţiile în care aici sunt înregistrate pierderi importante. Singurele majorări pe care conducerea PMO le va lua în considerare privesc salariile vatmanilor, şoferilor de autobuz, personalul care munceşte la cazane şi la punctele termice.

Un nou transfer de teren la municipiu
Săptămâna viitoare, va fi obţinut statutul de Parc industrial pentru cele 120 de ha de teren situat pe Şoseaua Borşului. În aceste condiţii, pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea din 19 decembrie, va fi pregătit regulamentul de acordare a facilităţilor pentru viitorii agenţi economici care vor dori să investească în primul Parc industrial din Oradea. Totodată, ieri, printr-o hotărâre de Guvern, au fost transferate în proprietatea municipiului Oradea şapte hectare de teren de la Vama Oradea. Este vorba despre trei hectare de teren amenajat ca parcare betonată pentru TIR-uri pe Şoseaua Borşului, iar alte patru hectare se află în vecinătatea parcării. Odată realizat transferul, cele patru hectare de teren vor fi puse la dispoziţia unor investitori privaţi.

Tony Construct, păsuit de Primărie
Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oradea se va afla un proiect de rectificare negativă a bugetului local. Conducerea Primăriei Oradea dă dovadă din nou de clemenţă faţă de firma Tony Construct, căreia i-a vândut un teren în suprafaţă de 191.292 mp, situat pe strada Ogorului, la preţul de 70 euro/mp. La data semnării contractului firma se angaja să obţină avizul de construire de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, dar şi să achite până la finele anului două rate. Din păcate, societatea amintită a primit avizul cu restricţii, lucru ce nu pare să fi deranjat conducerea Primăriei Oradea. De asemenea, în urmă cu câteva zile, reprezentanţii SC Tony Construct au anunţat că nu vor putea să-şi onoreze obligaţiile contractuale privind achitarea sumei datorate. Acest lucru a fost acceptat de municipalitate, chiar dacă în joc sunt proiecte vitale pentru comunitate. Din cele 6,3 milioane de euro, ce reprezintă a doua rată, firma Tony Construct a virat la bugetul local suma de 4,6 milioane euro. Potrivit contractului, firma are obligaţia să achite contravaloarea contractului în patru rate: 2.697.217 euro, în cinci zile de la autentificarea contractului, 6.293.507 euro, în 45 de zile calendaristice de la obtinerea acordului de principiu de la Autoritatea Aeronautica, 2.199.858 euro, pâna la data de 1 iulie 2009, respectiv 2.199.858 euro, pâna în data de 1 decembrie 2009. Din cauza crizei economice, cea de a doua rată nu a putut fi achitată în întregime, conducerea executivului acceptând ca ea să fie achitată până în cursul lunii februarie.