Cu ocazia Zilei Armatei Române, în Oradea, a avut loc o serie de manifestări culturale, ca un preludiu al marii sărbători, în data de 24 octombrie. La Biblioteca Judeţeană a fost redeschisă expoziţia omagială Centenar Mărăşti, Mărăşeşti şi Ouituz, urmată de simpozioane susţinute în amfiteatru şi în Sala Mare a Primăriei.

 

Manifestările din data de 24 octombrie au fost organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Bihor, Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea şi cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” - Filiala Oradea. Manifestările au debutat la ora 12.00, în holul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, cu deschiderea expoziţiei Centenar Mărăşti-Mărăşeşti-Ouituz.

„Aceste manifestări sunt un preludiu al Sărbătorii Armatei Române. Anticipăm şi suntem onoraţi să o facem”, a spus Lucian Silaghi, managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor. „Expoziţia pe care o prezentăm astăzi a fost inaugurată în 24 august, pentru că nu am putut să nu omagiem împlinirea a 100 de ani de la moartea eroinei Ecaterina Teodoroiu sau aniversarea a 152 de ani de la naşterea regelui Ferdinand I”, a explicat managerul. Expoziţia cuprinde peste 50 de fotografii cu imagini ale mausoleelor de la Mărăşti şi Soveja (jud. Vrancea), precum şi cu imagini ale casei de lângă Târgu-Jiu, în care s-a născut Ecaterina Teodoroiu, şi ale monumentului înălţat în locul în care, acum 100 de ani, mai exact la 22 august 1917, cădea în linia întâi, în fruntea plutonului pe care-l comanda, cea supranumită „Eroina de la Jiu”. Una dintre cele mai emoţionante imagini este fotografia în care apar cosiţele Ecaterinei Teodoroiu, aşa cum au fost găsite în raniţă. Sunt, de asemenea, expuse copiile unor hărţi militare ale principalelor bătălii din Primul Război Mondial, victorii care au creat premisele realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Manifestările au continuat în Amfiteatrul Bibliotecii cu prelegeri ale istoricilor: prof. univ. dr. Mihai Drecin (Universitatea din Oradea) - „România în contextul politic intern şi extern din 1917", col. (rz). Grigore Bartoş (Asociaţia Cultural-Patriotică  „Avram Iancu”) - „Operaţiile Armatei Române din vara anului 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz" şi col. (rz.) dr. Constantin Moşincat (Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio) - „Organizarea şi acţiunile Diviziei 11 Infanterie în operaţia de la Mărăşeşti". Tot marţi, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc simpozionul „Semnificația și importanța Zilei Armatei României”, organizat de Filiala Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.