Reuniune a oamenilor de afaceri româno-maghiari
Conferinţa de cooperare economică România-Ungaria 2006 a debutat ieri, în Sala Mare a Primăriei, la întâlnire participând reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două ţări. Deşi intenţia organizatorilor - Federaţia Patronilor Bihor, BTL Design şi Consiliul Judeţean Bihor - a fost să aducă la Oradea membri ai guvernelor român şi ungar, aceştia nu au mai venit în Bihor, singurul care participă la forum fiind secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Lucia Varga.
La deschiderea Forumului economic, Ioan Lucian, preşedintele FPB, a precizat că mediul de afaceri românesc nu este pregătit pentru momentul aderării la Uniunea Europeană. Acesta a fost, de altfel, şi motivul organizării, la Oradea, a Conferinţei de cooperare, astfel încât oamenii de afaceri români să poată învăţa din experienţa acumulată de afaceriştii unguri într-un an şi jumătate de la intrarea Ungariei în UE. "Vrem să aflăm cum resimt reprezentanţii mediului de afaceri maghiari acest un an şi jumătate de la aderare şi ce trebuie să facem pentru ca firmele noastre să aibă cât mai puţin de suferit după 1 ianuarie 2007", a declarat Lucian. În Sala mare a Primăriei au luat loc peste 200 de persoane, dintre care 25 de oameni de afaceri din Ungaria şi 80 afacerişti din mai multe judeţe din ţară. Prezenţa trebuia să fie mai numeroasă, fiind invitaţi şi membri ai guvernelor celor două ţări, însă aceştia au declinat invitaţia, motivul fiind fie criza politică din Ungaria, fie sommet-ul francofoniei din Bucureşti. De altfel, nici preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, nu a ajuns la deschiderea Forumului, acesta doar transmiţând un mesaj prin intermediul consilierului judeţean Szabo Odon, omul său de încredere. Acesta a ţinut să sublinieze că Bihorul este deschizător de drumuri în ceea ce priveşte cooperarea transfrontalieră.
Problemele abordate atât ieri, cât şi azi, în cadrul Conferinţei sunt cooperarea transfrontalieră în domeniul economic şi administrativ ca premisă a dezvoltării regionale, importanţa relaţiilor economice bilaterale România - Ungaria în contextul integrării europene, precum şi alte subiecte de un interes major pentru participanţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.