Ministerul Sănătăţii Publice organizează, în 22 iunie, în Capitală, concursul naţional de intrare în rezidenţiat pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, ultima zi de înscriere fiind 27 mai.

La concurs se pot prezenta candidaţii care au diploma de licenţă în profil medico-farmaceutic uman sau o diplomă echivalentă cu aceasta, rezidenţi aflaţi în pregătire, specialişti care doresc să efectueze pregătire în cea de a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale, medici, medici dentişti şi farmacişti care au obţinut intrarea în specialitate în urma promovarii unui alt concurs de rezidenţiat pe post. Candidaţii trebuie să fie apţi din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic) pentru exercitarea activităţii în domeniul pentru care candidează. A doua specialitate se poate obţine numai în regim cu taxă. Taxa anuală pentru efectuarea celei de a doua specialităţi prin concurs de rezidenţiat este aceeaşi cu cea prevăzută pentru a doua specialitate, fără concurs de rezidenţiat. Înscrierea la concurs se face la sediul Autorităţii de sănătate publică judeţeană pe teritoriul căreia se află posturile - cu excepţia celor publicate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru care înscrierea se face la nivelul acestui minister -, din momentul apariţiei în presă a publicaţiei de concurs şi se termină cu 25 de zile înaintea concursului, respectiv 27 mai inclusiv. Pentru posturile publicate de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pot concura ofiţerii medici din reţeaua acestui minister, cu respectarea condiţiilor din prezenta publicaţie.
Tematicile concursului de rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite pe domenii, acestea fiind avizate de Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, respectiv Colegiul Farmaciştilor din România şi aprobate de Ministrul Sănătăţii Publice. Caietele de concurs conţin 200 de întrebari pentru fiecare domeniu. Toate întrebările de concurs sunt elaborate de comisiile de specialişti stabilite de preşedintele comisiei centrale şi sunt diferite de cele deja publicate.
Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezintă calculul statistic în funcţie de răspunsurile corecte date de toţi candidaţii la întrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare. Candidaţii care au obţinut punctajul maxim posibil vor fi departajaţi prin susţinerea unei probe suplimentare. Această probă constă din 100 de întrebări, din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc sâmbată, 28 iunie, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul. Corectarea se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. În funcţie de aceste rezultate va fi făcută o ierarhie a candidaţilor care au obţinut punctaj maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare vor figura în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut această probă. Pentru susţinerea probei de departajare nu se percepe taxă. Punctajul minim de promovare reprezintă 65 la sută din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Taxa de concurs este 275 de lei şi se plăteşte în contul IBAN al Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti.