Au scandat împotriva votului de a ieşi din UE - Proteste de amploare la Londra
Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei la un marş de protest împotriva votului de a părăsi Uniunea Europeană, un rezultat care a generat haos politic în Marea Britanie şi pe care mulţi londonezi l-au respins.
Majoritatea protestatarilor erau tineri, iar mulţi erau îmbrăcaţi în steaguri UE în timp ce alţii fluturau bannere pe care erau scrise sloganuri precum „Eu sunt cu UE” sau „Wrexit”. „Ce vrem să facem? Să rămânem în UE”, scandau ei. „Am fost cu adevărat şocat în dimineaţa de după vot”, a spus Nathaniel Samson, în vârstă de 25 de ani. „Mă simt profund nesigur cu privire la viitorul meu”, a adăugat el. „Sunt în acest marş pentru a-mi exprima nemulţumirea. Accept rezultatul, dar vrem să aratăm că nu îl vom accepta în linişte”, a mai subliniat acesta. Şaizeci la sută dintre londonezi au votat în favoarea rămânerii ţării în UE la referendumul de joia trecută, tinerii alegând la scară largă ca aceasta să rămână în Blocul comunitar, însă 52 la sută dintre britanici au votat ca statul să iasă din Uniunea Europeană.
„Putem preveni ieşirea Marii Britanii din UE refuzând să acceptăm referendumul ca un ultim cuvânt şi să ne luăm degetul de pe butonul de autodistrugere”, a spus Kieran MacDermott, organizatorul marşului.
Parlamentul ar trebui să aibă ultimul cuvânt dacă Marea Britanie ar trebuie să plece, a declarat el pentru BBC.
Pe de altă parte, Andrea Leadsom, unul dintre cei cinci candidaţi la funcţia de premier al Marii Britanii, a declarat că ar începe rapid procesul de negociere a termenilor privind ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană.
Întrebată când ar activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, pasul necesar începerii în mod oficial a procesului de părăsire a Uniunii Europene, Leadsom a spus că crede că acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai repede posibil, însă nu a oferit detalii. „Trebuie să continuăm cu acest lucru, trebuie să profităm de această oportunitate”, a declarat aceasta pentru postul de televiziune BBC. „Este vorba de a oferi certitudine întreprinderilor comerciale, este vorba despre a spune lumii „suntem deschişi către afaceri”. Haideţi să începem iniţierea unor acorduri de liber-schimb cât de repede putem. (...)”, a susţinut aceasta. Leadsom a fost un susţinător puternic al campaniei „Leave” înainte de referendumul care a avut loc pe data de 23 iunie. Ministrul de Interne al Marii Britanii, Theresa May, favorită pentru a ocupa funcţia de premier al ţării, a anunţat că nu ar activa Articolul 50 anul acesta.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.