Sâmbătă seara, la Comunitatea Evreilor din Oradea, a avut loc un Maraton de dansuri israeliene, eveniment aflat la cea de-a II-a ediție. Atmosfera a fost minunată, s-au dansat dansuri israeliene de începători pentru invitaţi, iar trupa de dansuri israeliene „Or Neurim” a prezentat câteva momente artistice alături de mica artistă Petra. A fost concurs, tombolă, pe scurt, a fost voie bună…

 

Sâmbătă, 4 martie, s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Maratonului de dansuri israeliene din cadrul Comunității Evreiești din Oradea.

„Inițial, maratonul era destinat membrilor Comunității evreiești, cunoscători ai culturii iudaice, însă, în timp, ne-am gândit că ar fi inedit să îi familiarizăm și pe orădenii curioși cu muzica specifică a evreilor din Israel. Muzica israeliană are un iz oriental, dată fiind poziția geografică a țării, ceea ce oferă, cu adevărat, un aer distinct în orașul nostru și chiar în țară”, ne-a declarat Alexandrina Chelu, care face parte din trupa orădeană de dansuri israeliene, alături de Futo Ildiko, Cozac Andreea, Ana Bucevschi, Farkas Lorena Natalia, Betea Teodora și Biro Gloria. Tinerele dansatoare au încercat, alături de membre mai vechi ale trupei, Henriette Rostas și Nagy Beata, să-i învețe pe invitați câteva dansuri de începători.

„La nivel mondial, au loc asemenea maratoane de dansuri, cu sute de evrei din toată lumea, sub numele de Macholuri. Acolo, merg evrei din toată lumea, ca să învețe dansuri noi de la coregrafi israelieni profesioniști, după care se întorc în țările lor și își învață colegii din trupă. Cel mai apropiat Machol de Romania e Machol Hungaria, în Szarvas (Ungaria)”, a mai spus interlocutoarea noastră.

Interesul trupei de dansuri israeliene din Oradea, sub denumirea „Or Neurim” (Lumina Tinereții) este să familiarizeze orădenii (și nu numai) cu dansuri și muzici inedite din cultura unui popor special: poporul evreu. „Trăind în Oradea, unde au fost 30.000 de evrei înainte de Război, iar acum au mai rămas în jur de 700, ar fi păcat să se stingă acea mică flacără de cultură și tradiție care îmbogățește atât de frumos spiritul unei comunități armonioase. Oradea este un oraș frumos și bogat, iar noi avem datoria să trăim armonios alături de alte etnii sau confesiuni religioase, să ne acceptăm și să învățăm tot ce e mai bun unii de la alții, pentru prosperitatea orașului nostru”, a conchis Alexandrina Chelu.