De Ziua Europei, „Lecția de istorie” a avut loc la Muzeu
La 10 mai 2023, Primăria Beiuș, Casa de Cultură și Muzeul Municipal organizau ediția inaugurală a activității intitulate „Lecția de istorie”, scopul acesteia fiind aniversarea celor trei evenimente din prima decadă a celei de-a cincea luni a anului: Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste (8 Mai), Ziua Europei (9 Mai) și Ziua Independenței de Stat (10 Mai).
Cea de-a doua ediție a evenimentului aniversar „Lecția de istorie” a avut loc joi, 9 mai, organizatorii fiind aceiași ca anul trecut și, la fel ca în 2023, locul desfășurării a fost Muzeul Municipal Beiuș. Evenimentul cultural intitulat „Lecția de istorie” a fost inițiat din nevoia de adevăr, de revenire la normalitate și în ceea ce privește aniversarea acestor evenimente definitorii din istoria națională.
Proclamarea Independenței României a făcut obiectul mistificării din perioada comunistă, tripla semnificație a zilei de 10 mai determinându-i pe mai-marii vremii să mute aniversarea Independenței de Stat pe 9 mai. Timp de aproape un secol, din 1866 și până în 1947, când regele Mihai I a fost silit să abdice și să părăsească țara, 10 mai a fost Ziua Națională a României, asta datorită întreitei sale încărcături istorice: la 10/22 mai 1866, Adunarea Constituantă îl proclama pe prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen drept Domnitor al României sub numele de Carol I; actele prin care era proclamată independența României față de Imperiul Otoman, votate de Parlament, erau contrasemnate de domnitorul Carol I la 10 mai 1877; la 10/22 mai 1881, au avut loc festivități ocazionate de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I ca Rege al României.
Necesara restabilire a adevărului istoric a venit în urma inițiativei unui grup de parlamentari liberali, care, în anul 2016, depunea un proiect de lege prin care solicita ca Ziua Independenței Naționale a României să fie sărbătorită la 10 mai. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în 2016 și de Camera Deputaților în 2021, după care președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.189/2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României.
Cât privește Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, celălalt eveniment supus mistificării de propaganda comunistă, elocvent este mesajul de miercuri, 8 mai, al președintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, transmis de Agerpres:
„În sfera de influență sovietică, în care a fost și țara noastră, sărbătoarea era marcată pe 9 mai. Pentru că ceasul Moscovei are față de Europa Centrală un decalaj de două ore, încheierea ostilităților s-a contorizat la Kremlin la ora 1,01, în a doua zi calendaristică. Revenirea României în lumea liberă impune celebrarea acestei importante zile alături de partenerii euro-atlantici, pe 8 mai”.
Tocmai despre necesitatea ruperii de retorica bolșevică referitoare la cele două evenimente - Independența de stat a României și Victoria Națiunilor Unite asupra Germaniei naziste - a vorbit profesorul Dan Ispas în prima parte a prezentării sale, după care a detaliat contextul și etapele proclamării și câștigării independenței României.
Apoi, profesorul Lucian Ropa a ținut o prelegere despre victoria Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, iar profesorul și muzeograful Cristian-Remus Țoța a subliniat impactul pe care cea de-a doua conflagrație mondială l-a avut, la nivel individual, asupra combatanților direcți, dar și asupra populației civile, exemplificând cu mărturii culese chiar din zona Beiușului.
Desigur, nu puteam vorbi despre o „lecție de istorie” dacă la evenimentul de la Muzeul Municipal nu ar fi participat și numeroși elevi de la cele trei instituții de învățământ de nivel liceal din urbe: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. Pe lângă aceștia, la activitatea aniversară „Lecția de istorie” au luat parte cpt. Ioan Pașcu, comandantul unității militare locale, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei beiușene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, precum și câteva cadre didactice.
La final, Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș a intonat câteva cântece patriotice, întregind atmosfera festivă a celei de-a doua ediții a „Lecției de istorie” de la Muzeul Municipal.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.