Asociația Cei 40 de Mucenici”, în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, invită orădenii la lansarea cărții Cuibul ocrotit de foc. Considerații privind pulberăria și arsenalul cetății Oradea în secolul al XVII-lea, până la cucerirea otomană (1660)”, autor Alexandru Pop.

 

Autor studiului, Alexandru Pop, este inginer de profesie, om cu o vastă cultură, profesor emerit, colaborator al numeroase reviste şi autorul unor valoroase cercetări cu privire la istoricul Cetăţii Oradea. În perioada 1923-1938 a fost profesor de fizică-chimie, apoi director al Liceului „Emanuel Gojdu” din Oradea. În perioada 1942-1948, a fost inspector şef al învăţământului din Bucureşti. Preocupările sale  de-a lungul timpului au fost focalizate pe domenii ca: istorie veche, religie creştină, filosofie, istoria chimiei şi, nu în ultimul rând, istoria locală. Printre contribuţiile originale aduse de Alexandru Pop la studierea istoriei Cetăţii Orădene amintim: „Un document ignorat”… privind un inventar de la 1598 al protospiţeriei din Cetate (Crisia, 2005) care împinge cu peste 100 de ani în urmă istoria farmaciilor orădene din prima jumătate a sec. XVIII; lucrarea „Sistemul hidrografic defensiv al Cetăţii şi al oraşului Oradea, în prima jumătate a sec. XVII”, apărută în limba maghiară (Partium, 1999), iar în limba română, în 2015, conţinând o inedită reproducere a unei gravuri a Cetăţii, din sec. XVII, din volumul ing. militar francez Alain Mannesson Mallet, sau cartea „Cuibul Ocrotit de Ape. Sistemul hidrografic defensiv al Cetăţii şi al oraşului Oradea în prima jumătate a secolului al XVII-lea”, apărută în 2015.

Volumul „Cuibul ocrotit de foc. Considerații privind pulberăria și arsenalul Cetății Oradea în secolul al XVII-lea, până la cucerirea otomană (1660)” a văzut recent lumina tiparului la Editura Varadinum Script din Oradea. Cartea  reprezintă un nou studiu privind, poate, unul dintre cele mai tragice momente ale fortăreței de-a lungul existenței sale: explozia devastatoare a pulberăriei din ziua de 14 august 1660.

În cadrul lansării, alături de autor, va lua cuvântul dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Cetății și Orașului Oradea. Evenimentul va avea loc, marți, 28 februarie 2017, în Cetatea Oradea, Corp I (i), Sala de conferințe, etaj 1, de la ora 17.00.