Prea puţini pentru un război atât de mare
Noul şef al PNA, Daniel Morar, a anunţat că se va ocupa prioritar de filialele din Ardeal, care până acum nu au obţinut rezultate deosebite, printre cele numite numărându-se şi filiala Oradea. Şeful PNA a imputat serviciilor teritoriale că nu au reuşit de la înfiinţare şi până acum să finalizeze în mod clar şi dovezi pertinente decât foarte puţine dosare de mare corupţie.
PNA Oradea: 7 dosare şi 11 rechizitorii
De la înfiinţare până în prezent, PNA Oradea a avut în lucru câteva sute de cauze, printre cei trimişi în judecată fiind ofiţerul de poliţie Alexandru Miclea, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, un lucrător din cadrul Direcţiei Vamale, care a fost condamnat pentru luare de mită şi fals, etc. În anul acesta, procurorii din cadrul PNA Oradea au finalizat prin rechizitoriu şapte dosare, fiind trimişi în judecată 11 inculpaţi. Unul dintre cele mai importante dosare avute în lucru în acest an de procurorii PNA Oradea îl priveşte pe Ioan Lascău, fostul consilier de preaderare în cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi fost director executiv la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, spălare de bani, instigare la bancrută frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite. De asemenea, tot anul acesta, a fost trimis în judecată Ioan Pirtea, director general şi administrator al unei societăţi comerciale orădene, Florina Vâlceanu, director economic în cadrul aceleiaşi societăţi, ambii fiind acuzaţi de mai multe infracţiuni cu caracter economic.
"Nu putem să facem dosare pe bandă rulantă"
În prezent, procurorii din cadrul PNA Oradea au în lucru 40 de dosare, iar procurorul şef al secţiei teritoriale, Ioan Moldovan, spune că, raportate la numărul de procurori care le instrumentează, acestea sunt destul de multe. "PNA Oradea deserveşte două judeţe: Bihor şi Satu Mare. Având în vedere faptul că în cadrul instituţiei lucrează doar cinci procurori, consider că rezultatele noastre nu lasă foarte mult de dorit. Nu putem să facem dosare de corupţie pe bandă rulantă. Aşteptăm finalizarea evaluării făcute de şeful PNA şi abia apoi vom discuta despre cât de eficienţi sau ineficienţi suntem", a declarat şeful PNA Oradea, Ioan Moldovan. Volumul mare de lucru este una dintre probleme cu care se confruntă PNA Oradea, la fel ca toate instanţele bihorene, de altfel. Pe lângă aceasta, conform declaraţiilor procurorului Ioan Moldovan, nici instituţiile abilitate de a sesiza procurorii despre eventuale fapte de corupţie nu fac mare lucru. "Există multe aspecte care ne îngreunează activitatea, începând cu lipsa de finanţare. Pe de altă parte, conform legii, toate organismele care au atribuţii de control ar trebui să ne sesizeze cu privire la orice faptă de corupţie. Din păcate, acest lucru nu se prea întâmplă, iar astfel de instituţii ne trimit tot felul de sesizări neimportante. Trebuie însă să precizez că sunt instituţii cu care, o dată cu schimbarea conducerii, am început să ne înţelegem, cum ar fi IPJ Bihor", a menţionat procurorul şef Ioan Moldovan.
Conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată de Guvern,
Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) îşi va continua activitatea sub forma unui departament de specialitate în cadrul Parchetului instanţei supreme, care se va concentra exclusiv asupra cazurilor de mare corupţie. Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a declarat că departamentul va cerceta dosarele de corupţie în care valoarea pagubelor depăşeşte 200.000 euro (faţă de nivelul maxim de 10.000 euro prevăzut în prezent), indiferent de calitatea persoanelor implicate. Executivul a majorat, de la 5.000 euro la 10.000 euro, şi valoarea sumei oferită ca mită şi care face obiectul unui dosar de cercetare al departamentului. Noul departament se va ocupa de toate infracţiunile comise împotriva intereselor financiare ale comunităţii europene, precum şi de faptele de înşelăciune, evaziune fiscală sau vamală al căror prejudiciu depăşeşte un milion de euro.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.