Aerul condiţionat este foarte 'rarefiat' - Spitalele orădene îşi primesc pacienţii cu... căldură
Lunga vară fierbinte
Orice nereguli depistate la unităţile sanitare din Oradea au, acum, o scuză comună, datoriile foarte mari, care împiedică managerii să aducă îmbunătăţiri spitalelor. Cei mai afectaţi de situaţia actuală, din sistemul sanitar local, sunt bolnavii, care se mulţumesc cu ce primesc. Deşi nu s-au găsit cauzele reale care i-au provocat căderea financiară, Spitalul Clinic Judeţean se confruntă cu alte situaţii critice. În plin sezon estival, când temperaturile depăşesc în timpul zilei 30 de grade Celsius, pacienţii sunt nevoiţi să se răcorească cu geamurile şi uşile deschise. Aparatele de aer condiţionat au fost instalate "ici şi colo, doar prin părţile importante". Cadrele medicale recunosc şi admit acest lucru şi încearcă, în acelaşi timp, să calmeze spiritele încinse ale bolnavilor răpuşi de căldura din salon.
Un salon - da, unul - ba
La Spitalul Judeţean, aparatele de climatizare au început să fie instalate încă din 2007, iar apoi au fost montate alte câteva pe parcursul anului 2008. Potrivit cadrelor sanitare de pe Secţia Chirurgie 1, prea puţine aparate de aer condiţionat au fost achiziţionate din bugetul spitalului, restul au provenit din donaţii şi prin Programul Naţional de Sănătate. "Cele mai multe dintre aparatele sistemului de climatizare le avem din donaţiile pacienţilor şi sponsorizări. Pe Secţia Chirurgie 1 sunt 10 saloane, însă doar două au climatizare. Mai sunt aparate instalate în birouri, în camerele asistentelor şi cele de gardă, însă acestea sunt cumpărate de medici, din banii proprii", a explicat asistenta şefă a secţiei, Viorica Evu. Aceeaşi situaţie a fost descrisă de mai multe cadre medicale, care au precizat că vara este foarte cald în saloane şi de multe ori pacienţii sunt nevoiţi să plece. Deşi în repetate rânduri au înaintat adrese şi memorii către Ministerul Sănătăţii, nu au primit niciun răspuns concret. Noul manager al unităţii sanitare, dr. Florin Bodog, consideră că în cele mai importante saloane au fost instalate sisteme de climatizare, la fel şi în laboratorul de analiză sau în sălile de tratament, dar în momentul de faţă nu sunt bani suficienţi pentru a achiziţiona altele.
Medicii au fost primii care au luat atitudine şi "au pus mână de la mână" achiziţionându-şi singuri sisteme de climatizare, ca acela din blocul operator, în valoare de 11 milioane. "Noi ştim că pacienţilor le este cald, de multe ori, dar ei vin şi pleacă, însă noi tot la birourile noastre rămânem", au explicat mai multe cadre sanitare. Acum, managerul, pacienţii şi medicii speră "să-L prindă pe Dumnezeu de picior" şi să găsească o modalitate de a rezolva problema, înainte de valul de caniculă anunţat, dacă vor să nu rămână fără pacienţi.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.