Marii câștigători ai galei American Music Awards 2016, care a avut loc duminică seară la Microsoft Theatre din Los Angeles, au fost Justin Bieber, care a câștigat patru premii, inclusiv pentru cântărețul pop-rock al anului, Rihanna și Drake, ce au primit trei trofee, seara incluzând și momente-surpriză.

Ceremonia de premiere din acest an a fost plină de momente muzicale și de momente comice. Gazdele serii, Jay Pharoah și Gigi Hadid nu au ezitat să facă glume pe subiectul Donald Trump, spre deliciul publicului care a reacționat cu cascade de râsete. Marele câștigător al serii a fost Justin Bieber, care a obținut patru trofee, inclusiv cel pentru vidoclipul anului. Rihanna și Drake au primit fiecare câte trei trofee, în mare parte datorită single-ului lor „Work.” Bieber a primit patru trofee, iar Ariana Grande a primit premiul pentru artistul anului. Selena Gomez, care a pierdut premiul de artistul anului în favoarea lui Ariana Grande, dar a obținut premiul pentru cântăreața pop-rock a anului, a oferit un discurs pe scenă îndelung aplaudat de către publicul prezent la Microsoft Theater din Los Angeles. Artista pop nu era așteptată la ceremonie, iar sosirea sa pe covorul roșu a fost o surpriză pentru fani, aceasta făcându-și prima sa aparițe publică de când și-a anulat turneul său muzical mondial din vară și s-a internat la o clinică de dezintoxicare pentru a se concentra pe probleme de sănătate, inclusiv pe lupta sa cu boala autoimună lupus. Ariana Grande a avut emoții pe scenă când a primit premiul pentru artistul anului în cadrul ceremoniei ce a fost transmisă în direct pe ABC, învingând-o pe Adele, Rihanna, Carrie Underwood, dar și pe Bieber. „Cu sau fără acest premiu, vă iubesc din toată inima”, a declarat Ariana fanilor săi. Formația Green Day a fost printre trupele și artiștii care și-au promovat noile albume în cadrul premiilor AMA, printre aceștia numărându-se și Bruno Mars, the Weeknd, Lady Gaga, Sting, John Legend și The Chainsmokers. Green Day a avut un mic discurs politic în timpul intrepretării piesei „Bang Bang”, solistul trupei Billie Joe Armstrong cântând „Nu KKK, nu Statelor Unite fasciste, nu lui Trump”.

Gazdele galei - fostul comediant de la „Saturday Night Live” Jay Pharaoh și fotomodelul Gigi Hadid - au ironizat familia Trump, pe seama căreia au făcut mai multe glume. După ce Pharaoh l-a imitat pe Jay Z, Hadid a imitat-o pe prima doamnă Melania Trump. Și Lady Gaga a fost prezentă la gala de premiere, cântând cea mai recentă melodie, „Million Reasons” și primind ovații din partea publicului.