O imagine jalnică. De asta au parte cei care trec pe lângă clădirea Filarmonicii din centrul Oradiei. Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte "Francisc Hubic", spune că el a comandat lucrarea întrucât existau porţiuni din faţada clădirii care puneau în pericol viaţa trecătorilor, dar că Sarkady Zsolt, directorul Filarmonicii de Stat, este administratorul unic al întregii lucrări. Undeva prin primăvara acestui an, au fost înlăturate schelele, însă ce a rămas după, arăta jalnic. Pentru a afla motivul, Boboia l-a contactat telefonic pe ing. Jakabffy Ladislau, cunoscutul specialist atestat în lucrări de consolidări şi reabilitări monumente istorice, încredinţat pentru conducerea şi urmărirea lucrărilor de intervenţie la clădirea situată pe strada Moscovei nr. 3.

Bani puţini, lucrări pe măsură
"În cursul anului 2007, Consiliul Judeţean Bihor a alocat suma de 17.000 lei pentru consolidarea elementelor de rezistenţă şi arhitectură a clădirii sus-amintite, în vederea opririi degradării elementelor de faţadă şi a protejării integrităţii corporale a trecătorilor", se arată în răspunsul lui Jakabffy Ladislau, din 9 aprilie 2008. El precizează că suma alocată fiind mult prea mică, dar şi datorită urgenţei lucrărilor, s-a trecut direct la execuţia acestora, respectiv: desfacerea şi refacerea învelitorilor din tablă şi ţiglă; înlocuirea elementelor de şarpantă degradată; desfacerea şi refacerea zidăriei dizlocate; repararea tavanului în interiorul unei săli de clasă; decaparea parţială a tencuielii degradate; demontarea şi refacerea jgheaburilor şi copertinelor degradate; demontarea ornamentelor dizlocate din tablă şi din mortar care prezentau pericol, respectiv refacerea parţială a tencuielilor. "Având în vedere starea foarte slabă a întregii suprafeţe tencuite, s-a aplicat provizoriu o amorsă din spoială simplă de var cu aracet", explică ing. Jakabffy Ladislau, adăugând că imobilul fiind în proces de retrocedare, CJ Bihor nu mai poate aloca fonduri pentru executarea reparaţiei capitale a întregii clădiri.

Reparaţia întregului edificiu, imperios necesară
Este normal, mai spune Jakabffy Ladislau, ca nici Episcopia Romano-Catolică, revendicatorul imobilului, să nu aloce fonduri până la clarificarea situaţiei juridice a acesteia. El arată că, în urma discuţiilor purtate cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, urmează să fie întocmită o documentaţie, solicitând avizul Comisiei zonale a Monumentelor Istorice privind stabilirea culorii provizorii a clădirii. "După definitivarea situaţiei juridice a proprietăţii este imperios necesară reparaţia capitală generală a întregului edificiu", concluzionează Jakabffy Ladislau.

"Clădirea arată mult mai rău decât înainte..."
Sarkady Zsolt, directorul Filarmonicii de Stat, spune că acum faţada clădirii arată mult mai rău decât înainte, însă, cu siguranţă, nu mai pune în pericol viaţa trecătorilor. "La faţada clădirii s-au făcut lucrări de consolidare pentru a evita accidentele nedorite, însă banii veniţi de la CJ Bihor au fost prea puţini. Cert este că acum clădirea arată mult mai rău decât înainte. Şi eu am fost uimit, când s-au dat jos schelele, să constat modul jalnic în care se prezintă aceasta. Ar fi fost însă o risipă de bani ca o faţadă, care doar a fost consolidată, să fie revopsită, iar în câţiva ani, să se facă o restaurare amplă", spune Sarkady, precizând că a discutat cu Ligia Mirişan, directorul executiv al DJCCPCN Bihor, pentru întocmirea documentaţiei necesare, care să fie apoi înaintată CJ Bihor pentru a obţine fondurile necesare unei restaurări ample.