La Beiuș, în perioada 19-20 mai, s-au desfășurat câteva activități din calendarul proiectului intitulat „Sprijinirea sustenabilității culturale și revitalizare economică în Regiunea Țara Beiușului din România prin protecția și promovarea Cunoștințelor Tradiționale și a Expresiilor Culturale Tradiționale”.

Cu o durată de paisprezece luni, din noiembrie 2024 până în decembrie 2025, proiectul este implementat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI), cu sediul la Geneva, la cererea Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) și a Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), în colaborare cu expertul național av. Monica-Florina Boța-Moisin, fondatoarea Inițiativei Drepturilor de Proprietate Culturală Intelectuală/Cultural Intellectual Property Rights Initiative (CIPRI).

După cum precizează organizatorii, „proiectul își propune să aducă beneficii în comunitățile locale din Țara Beiușului prin protejarea și promovarea practicilor tradiționale și cunoștințelor locale prin instrumente de PI (proprietate intelectuală – n.r.). Acest proiect este unul pilot care urmărește să pună bazele unui cadru legal național care să protejeze și să promoveze meșteșugurile, și cunoștințele, și Expresiile Culturale Tradiționale și să creeze oportunități economice bazate pe Cunoștințe Tradiționale și tradiții locale. Dincolo de Țara Beiușului, proiectul își propune să servească drept model pentru alte regiuni din România care se confruntă cu provocări similare”.

Pe parcursul a două zile, s-au desfășurat ateliere practice la care au participat reprezentanți ai administrației locale din municipiul Beiuș, în frunte cu primarul Gabriel Popa, precum și din cele șase comune bihorene care formează grupul țintă al proiectului pilot: Budureasa, Buntești, Căbești, Lunca, Remetea și Rieni. Printre participanții la eveniment s-au mai numărat Mihaela Cerbari Simmons, reprezentanta OMPI, Cristian Florescu din partea ORDA, Alin Brînceanu (OSIM), Monica-Florina Boța-Moisin (CIPRI) și custozii locali „de Cunoștințe Tradiționale și Expresii Culturale Tradiționale”.

Pentru atingerea obiectivului declarat de organizatori, și anume „consolidarea cunoștințelor în domeniul proprietății intelectuale (PI), cu scopul de a elabora o strategie de protecție juridică prin PI și promovare a tradițiilor și meșteșugurilor în Țara Beiușului”, în cadrul atelierelor au fost identificate mai multe mijloace de protecție a Cunoștințelor Tradiționale și Expresiilor Culturale Tradiționale: „printr-o marcă colectivă, indicație geografică și opțiuni de protecție sui-generis”, după cum precizează comunicatul emis la finele evenimentului.