Preţul de referinţă la grâu: 5000 lei vechi/kg. Producătorii sunt mulţumiţi, nu şi procesatorii
Pentru grâul din producţia acestui an, preţul de referinţă de la care încep negocierile între producători şi comercianţi a fost stabilit la 0,5 lei (5000 lei vechi) pe kilogram. Decizia s-a luat în cadrul Consiliului pe produs, care reuneşte reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, producătorilor agricoli, procesatorilor, comercianţilor şi pe cei ai depozitarilor.
Deşi procesatorii, comercianţii şi depozitarii nu au fost de acord cu stabilirea acestui preţ, decizia s-a luat, iar Ministerul Agriculturii urmează să aprobe, printr-un ordin, acest preţ de referinţă. "Este un nivel orientativ de la care încep negocierile între producători şi comercianţi şi este posibil ca acest nivel să crească sau să scadă, în funcţie de calitatea grâului", a declarat Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Cei din industria de morărit şi panificaţie îşi exprimă, însă, nemulţumirea faţă de acest preţ de referinţă, pe care îl consideră ca fiind mare şi neargumentat.
Faţă de o asemenea stare creată, am încercat să aflăm şi opiniile unor producători şi procesatori din Bihor. "La 5000 lei kilogramul de grâu achiziţionat, înseamnă că va creşte, automat, şi preţul kilogramului de făină, cam la 10.000 lei, urcând, în costul final, pâinea, preţul de producţie, ajungând la 12.000 lei, incluzând şi taxele indirecte", remarca administratorul Societăţii Comerciale Tomis SRL Oradea. Mai tranşant a fost administratorul SC Sandy Impex Sântion: "Nu va fi, la seceriş, grâul mai scump de 3000 lei/kilogram! Iar dacă va creşte preţul grâului, conform celui de referinţă stabilit acum, sigur va creşte şi preţul pâinii. Morarii dictează preţul făinii, în funcţie de preţul grâului. Să nu se uite că în ultimul timp au crescut şi cheltuielile directe şi indirecte, iar ele se regăsesc în costurile de producţie. Problemele sunt mult mai complexe decât stabilirea şi enunţarea actualului preţ de referinţă al grâului".
La Asociaţia Agricolă Sânt-Pal Sântandrei, ca producător, calculele sunt altele. "Noi cheltuim 14-15 milioane lei/hectar, costuri de producţie, incluzând şi asigurarea culturii. Numai la o producţie medie pe hectar de 4000 kg putem obţine beneficiu dacă vindem grâul cu 5000 lei kilogramul. Altfel, se lucrează în pierdere. Bine ar fi să se respecte acest preţ de referinţă. Anul trecut a fost foarte rău, am rămas cu grâu în stoc, pentru că nu s-a dat decât 2500 lei pe kilogram", ne-a declarat inginerul şef Victor Samu.
La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, calculele estimative arată că, la nivel de judeţ, recolta totală de grâu, anul acesta, va fi de aproximativ 200.000 tone faţă de 260.000 tone, anul precedent. Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe lângă o recoltă mai slabă, acum, nici calitatea grâului nu va fi deosebită. Cât priveşte preţul de referinţă, replica directorului executiv adjunct al DADR Bihor a fost că "preţul îl stabileşte piaţa".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.