Conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor a prezentat punct cu punct, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei, măsurile care vor fi luate şi care au în vedere dezvoltarea fotbalului judeţean. Dintre acestea, cea mai importantă va fi obligativitatea utilizării unui jucător sub 21 de ani de către echipele care vor activa la nivelul Ligii a 4-a.

 

Jucător U21 la Liga a IV-a

 

Pentru că trăinicia oricărei construcţii porneşte de la baza acesteia, la fel şi fotbalul românesc nu are cum să crească dacă acesta nu este reformat din temelii. Astfel, conform tendinţelor văzute în mai multe locuri din ţară, AJF Bihor, împreună cu reprezentanţii echipelor din Liga a IV-a, au hotărât ca, începând din sezonul 2017-2018, la nivelul acestui eşalon, să fie aplicată regula jucătorului U21. De menţionat că AJF Buzău a aplicat acestă regulă la nivelul Ligii a V-a, unde fiecare echipă este obligată să utilizeze doi astfel de fotbalişti pe parcursul unei partide. „În cadrul acestei întruniri, mai mulţi reprezentanţi ai echipelor şi inclusiv subsemnatul am propus obligativitatea utilizării mai multor jucători U21 şi chiar U19 dar majoritatea a decis că în acest moment o astfel de hotărâre ar fi inoportună”, a declarat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor.

 

Garanţie de participare

O altă măsură aplicabilă pentru viitorul sezon este obligativitatea fiecărei echipe care activează la nivelul Ligii a IV-a la achitarea unei taxe de 1.000 de lei drept garanţie pentru eventualitatea în care, din diferite motive, se va retrage din campionat. Sumele colectate vor putea fi utilizate în anumite situaţii pentru plata baremurilor de arbitraje, înregistrarea transferurilor, legitimări de jucători etc. Dacă una dintre participantele la competiţie nu va mai putea continua întrecerea, suma plătită nu va mai putea fi recuperată.

 

Meciurile vor putea fi filmate

Şi pentru că de-a lungul timpului au existat destule jocuri terminate cu litigii soluţionate de comisiile de disciplină, AJF Bihor a achiziţonat camere de luat vederi care, la cerere, vor putea fi utilizate pentru filmarea meciurilor. În acest sens, probele video vor fi luate în considerare de către comisia de disciplină.

 

Liga 4 debutează la sfârşitul lui august

Debutul de sezon al Ligii a IV-a s-a amânat cu o săptămână, astfel că prima etapă se va disputa în perioada 26-27 august. În acest sens, şi perioada de înscriere a formaţiilor care au drept să evolueze în acest eşalon s-a prelungit până la data de 11 august. Legat de aceste amânări care se petrec aproape în fiecare an, s-a hotărât ca din sezonul 2018-2019 fiecare ediţie de campionat să debuteze în ultimul week-end din luna august.

 

„Legendele”, un mare semn de întrebare

În ceea ce priveşte numărul de echipe, Liga 4 va avea tot 16 formaţii şi în noua ediţie de campionat. Există un singur semn de întrebare, FC Bihor Legenda 1902. Reprezentanţii acestei echipe nu au fost prezenţi la întrunire şi, cel mai probabil, ea nu se va regăsi în noul campionat. Dacă acest lucru se va întâmpla, CS Săcueni va fi echipa care îi va lua locul. Ţintarul pentru Cupa României – faza judeţeană va fi stabilit după ce perioada de înscriere a echipelor în cele două eşaloane ale fotbalului judeţean va fi încheiată.

 

Grup sanitar funcţional, obligatoriu!

O decizie care are legătură în primul rând cu gradul de civilizaţie este cea referitoare la obligativitatea fiecarei formaţii care activează în fotbalul judeţean să dispună de grup sanitar funcţional. Acesta va fi un criteriu obligatoriu pentru omologarea bazei sportive.

Fotbalul „mic” avansează şi din punct de vedere al tehnologiei. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2018, toate AJF-urile din ţară vor utiliza acelaşi portal de management fotbalistic denumit „Footbal Connect”.

 

„Primarii n-au nicio scuză”

În ceea ce priveşte aplicabilitatea legii care prevede posibilitatea ca autorităţile locale să poată aloca maxim 5% din bugetul local către sport, preşedintele AJF Bihor a ţinut să sublinieze că nu există niciun impediment în acest sens. „Acei primari care invocă tot felul de motive pentru a nu aplica această lege nu au nicio scuză. Însuşi Marius Dunca, ministrul Tineretului şi Sportului, ne-a dat asigurări că acestă lege este perfect aplicabilă şi că cei care nu fac asta nu au nicio scuză”, a spus Radu Bitea. Tot referitor la finanţare este şi aspectul legat de proiecte. Astfel, noua conducere a AJF Bihor, în 5 luni de activitate, a aplicat pentru proiecte în valoare totală de 66.300 lei.

 

Alte măsuri, la viitoarea Adunare Generală

Măsurile de reformare a fotbalului „mic” nu se vor opri aici. „La următoarea Adunare Generală, care cel mai probabil se va desfăşura undeva în luna martie a anului viitor, vom hotărî dacă vom modifica sistemul competiţional atât la Liga a IV-a unde ne dorim un campionat cu 18 echipe, cât şi la copii şi juniori, unde nu mai vrem ca o formaţie din Marghita să fie obligată să se deplaseze până la Ştei pentru un meci de 25 de minute”, a mai declarat pereşdintele AJF Bihor.

 

Şcoala de vară CJA Bihor

Într-o altă ordine de idei, CJA Bihor şi AJF Bihor organizează duminică la Hotel Continental în cadrul Şcolii de vară a CJA Bihor seminarul intitulat „Prevenţia corupţiei în arbitraj”. În faţa celor aproximativ 100 de participanţi vor susţine prelegeri diferite personalităţi cu competenţe în domeniile lor de activitate.