Doi pui de castor s-au născut în Hampshire, un comitat din sud-estul Angliei, pentru prima dată după o pauză de 400 de ani, informează DPA.

Cei doi pui au fost văzuţi pentru prima dată la începutul lunii iulie într-o incintă amenajată pe proprietatea Ewhurst Park, situată în apropiere de localitatea Basingstoke, au anunţat marţi reprezentanţii echipei de îngrijitori.

De atunci, puii de castor au fost filmaţi în timp ce înotau, săreau în apă şi ronţăiau scoarţa unor copaci.

Ei s-au născut pe o proprietate de 374 de hectare, unde trăiesc părinţii lor - Chompy şi Hazel -, care au fost eliberaţi în acel perimetru în ianuarie 2023, fiind primii castori care trăiesc în Hampshire după anii 1600.

Fiona Kenny, directoarea departamentului de management ecologic de pe proprietatea Ewhurst Park, s-a numărat printre primele persoane care i-au văzut pe cei doi pui.

Castorii au fost vânaţi până la extincţie în Regatul Unit în secolul al XVI-lea pentru blana, glandele şi carnea lor, însă ei pot fi văzuţi în prezent trăind în libertate în câteva râuri din Scoţia, unde au fost reintroduşi recent.

În Anglia, ei au fost crescuţi în ţarcuri amenajate în câteva comitate, dar câteva exemplare pot fi întâlnite şi în sălbăticie, în cadrul unor experimente oficiale şi datorită unor eliberări ilegale în natură sau a unor „evadări”.

Aceste mamifere semiacvatice sunt importante pentru refacerea peisajelor, acţionând ca „ingineri ai ecosistemelor”, construind baraje şi retezând copaci pentru a oferi un habitat vital şi resurse de hrană pentru insecte, peşti, plante, păsări şi lilieci şi contribuind totodată la reducerea riscurilor de inundaţii. Potrivit experţilor în conservarea faunei, castorii trebuie să revină în sălbăticie pentru a contribui la rezolvarea crizelor climatice şi naturale. Proiectul Ewhurst Park face parte din eforturile mai ample de reîmpădurire a acestui fost domeniu de vânătoare, care a fost cumpărat de modelul şi antreprenoarea de origine malaeziană Mandy Lieu în urmă cu patru ani.

Înregistrările foto şi video cu descendenţii lui Chompy şi Hazel vor fi adunate într-un „registru al castorilor” dezvoltat de Beaver Trust în colaborare cu Natural England pentru a monitoriza specia în întreaga Anglie.