În toamna lui 1944, la Debreţin, Armata Română s-a acoperit de glorie
Ziua de 25 octombrie se înscrie în cartea de aur a istoriei neamului nostru românesc ca Ziua Armatei Române. Cu prilejul acestei luminoase zile aniversare, delegaţia Brigăzii 11 Infanterie Moto Carei, din Oradea, şi-a trimis câţiva reprezentanţi, la Debrecen, Ungaria, pentru a cinsti cu evlavie memoria românilor, care şi-au pierdut viaţa pentru eliberarea oraşului.
Printre cele 55.000 de morminte, adăpostite între zidurile Cimitirului Municipal din Debrecen, într-un loc frumos amenajat, se odihnesc, astăzi, sufletele a 20 de ostaşi români, care s-au jertfit pentru eliberarea oraşului Debreţin. "În aceste locuri, armata română s-a acoperit de glorie. Aici, s-au dus lupte de eliberare, care au făcut parte din ?Operaţiunea Debrecen?, în care trupele româno-ruse au dat jertfe eroice pe altarul victoriei, grăbind sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale", a afirmat col. Alexandru Ignăţel, şeful delegaţiei. După slujba de pomenire a eroilor, oficiată de Mircea Ioniţă, preotul militar al Garnizoanei Oradea, au depuns coroane şi jerbe de flori Tiberiu Josan, consulul economic al Ambasadei României la Budapesta şi reprezentanţii Brigăzii 11 Infanterie, Administraţia locală Debrecen şi Garda de onoare a Brigăzii 5 Infanterie Uşoară. Aceeaşi procesiune a avut loc şi la Monumentele eroilor români din Piaţa Benedek (Debrecen) şi din Piaţa Ady Andre, din Hajduboszormeny, precum şi la Cimitirul Central din aceeaşi localitate. De menţionat că un popas important pentru delegaţia română a fost vizitarea Muzeului Brigăzii 5 Infanterie Uşoară "Bocskai Istvan", unic în Ungaria, pentru că prezintă nu doar viaţa brigăzii (arme, ţinute), ci şi poze din istoria concretă a Debrecen-ului. Delegaţia Brigăzii 11 Infanterie Carei a fost formată din: col. Alexandru Ignăţel, mr. Costel Băboianu, comandantul unităţii, Iulian Daniliuc, locţiitorul comandantului de unitate, plutonier Nekita Roland, preotul paroh Mircea Ioniţă şi col. (r) Tatar Zoltan.
ctombrie reprezinta un moment important în viata tuturor românilor, gîndurile tuturor îndreptîndu-se spre eroii cazuti la datorie pe cîmpurile de lupta. Ziua Armatei este un prilej prin care ne aducem recunostinta celor care si-au jertfit viata pentru a apara integritatea pamîntului românesc.
n fiecare an, ziua de 25 octombrie reprezinta un moment important în viata tuturor românilor, gîndurile tuturor îndreptîndu-se spre eroii cazuti la datorie pe cîmpurile de lupta. Ziua Armatei este un prilej prin care ne aducem recunostinta celor care si-au jertfit viata pentru a apara integritatea pamîntului românesc.
În fiecare an, ziua de 25 octombrie reprezinta un moment important în viata tuturor românilor, gîndurile tuturor îndreptîndu-se spre eroii cazuti la datorie pe cîmpurile de lupta. Ziua Armatei este un prilej prin care ne aducem recunostinta celor care si-au jertfit viata pentru a apara integritatea pamântului românesc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.