Organizat în premieră la Briheni, comuna Lunca, de familia Marius și Simona Jidoi, împreună cu cei doi fii, George și Ștefan, „Festivalul păstrăvului” a constituit o reușită deplină datorită spiritului de gospodar, dar mai ales de organizare a acestei familii deosebite prin care proverbul că „omul sfințește locul” s-a adeverit la cele mai înalte cote.

Într-adevăr, cele trei zile de la sfârșitul săptămânii trecute au constituit adevărate clipe de sărbătoare pentru cei prezenți la „Festivalul păstrăvului”, prima ediție, deoarece, într-un cadru natural, ospitalitatea a fost una la mare cinste, iar distracția la cote maxime. Dacă vineri, 9 august, de la ora 21.00, a avut loc o proiecție, în aer liber, a filmului „Tatăl risipitor”, producție România 1976, sâmbătă, cei tineri, și nu numai, au avut parte de o distracție tot în aer liber cu program de karaoke, cu „DJ.Ovi”.

Surprize, surprize

Organizatorul acestui eveniment, familia Jidoi, nu a lăsat nimic la voia întâmplării, ci, dimpotrivă, a dorit, și reușit, pe lângă o organizare ireproșabilă, să ofere câteva surprize foarte plăcute celor care le-au călcat... pragul. Astfel, a fost amenajată o parcare destul de mare, fapt ce nu a creat ambuteiaje sub nici o formă, motiv de satisfacție pentru posesorii de autoturisme. Pe lângă programul anunțat inițial a fost creat un parc de distracții cu tobogan gonflabil, iar cei dornici de echitație au putut călări sub supravegherea unui profesionist în domeniu. Cei curioși au putut să admire câțiva măgăruși, care pentru cei mici au fost  de-a dreptul o adevărată încântare, ca și bazinele pline cu pești.

Folclor și... specialități culinare!

Dacă pe perioada Campionatului European de fotbal iubitorii sportului rege au putut viziona meciurile pe un ecran uriaș, acum familia Jidoi a realizat, într-un timp record, construcția unei scene cu ocazia acestui eveniment pe care s-a desfășurat, duminică, un superb spectacol de muzică populară – prezentat de Anca Banda, la care și-au dat concursul Zian Frenț, Adelina Haidu, Alexia Pășcuț, Renata Magda, David Suciu, Giulia Clop, Giulia David, George Jidoi, Anca Banda, Mădălina Antoni, Aurica Vaida, Cristina Bradea, Narcisa Szoros, Lavinia Erdes, Bianca Popa, Remus Bondar, Ciprian Mocan, Andrei Corb și Ansamblul „Crăișorii Șteiului” – mult aplaudat de numeroasa asistență.  Dacă spectacolul a fost unul la mare înălțime și specialitățile culinare – în care a excelat păstrăvul la grătar cu bulz sau cartofi prăjiți, burgerii de păstrăv, porc sau ied, precum și delicioasa slănină picurată pe pâine proaspătă coaptă în cuptor cu lemne, dar și renumitele plăcinte tradiționale pe aceste meleaguri, însoțite de un bogracs delicios și o ciorbă de pește autentică – au satisfăcut toate papilele gustative. Cu ocazia acestui festival au revenit acasă mulți localnici, fapt ce s-a constituit într-o întâlnire a fiilor satului, în care revederea a fost, ca întotdeauna, foarte plăcută, dar și emoționantă. Iubind aceste plaiuri într-un mod necondiționat, nu putea lipsi de la această sărbătoare și viitorul primar al comunei Lunca, Dorin Traian Boca, care a socializat împreună cu cei prezenți, dar a și luat contact cu doleanțele acestora accentuând aspectul că la Briheni se va derula și anul acesta „Festivalul plăcintelor”, în ciuda zvonurilor care bântuie satul despre actuala adminstrație că ar anula acest festival din lipsă de... fonduri! De fapt, dacă până acum satul Briheni, atestat încă din anul 1588, era renumit pentru  „Festivalul plăcintelor”, organizat anual la inițiativa părintelui paroh, Daniel-Călin Pădurean, iată, din acest an, „Festivalul păstrăvului”, organizat de familia Jidoi, vine să confirme faptul că pe aceste minunate meleaguri trăiesc și muncesc oameni de o deosebită calitate.