Direcţia Silvică Bihor : Pregătiri de iarnă în fondurile de vânătoare
Direcţia Silvică Bihor are în administrare 26 de fonduri de vânătoare. De fiecare dată când vine iarna se fac pregătiri pentru asigurarea, pe durata sezonului rece, a hranei complementare destinate efectivelor de vânat existente, în diversitatea lor, pe aceste fonduri de vânătoare.
Efortul financiar pentru Direcţia Silvică Bihor este, în acest sens, de aproximativ 120.000 de lei, costuri "rezonabile", cum aprecia dl. ing. Liviu Laza Matiuţa, directorul Direcţiei Silvice Bihor, "ţinând cont că pe parcursul anului beneficiile sunt cu mult mai mari din activitatea pe care o organizăm şi se derulează pe fondurile noastre de vânătoare."
De această dată, pentru asigurarea necesarului de hrană complementară s-au procurat importante cantităţi de porumb (furaj concentrat) - 187 de tone, dar şi fân (136 tone), iar frunzoasele au ajuns la cantitatea de 105 tone. Totodată, s-a procurat şi o cantitate de 80 de tone de sare bulgări. "O parte din furajele fibroase (fân şi frunze) sunt deja la hrănitoarele montate în locurile speciale unde vin animalele. Diferenţa de furaje se află depozitată în cele 19 depozite, de la sediile cantoanelor silvice din pădure, hrana fiind, eşalonat, transpotată la hrănitoarele existente", a menţionat dl. Liviu Laza Matiuţa.
Concomitent cu asigurarea necesarului de furaje, silvicultorii au verificat şi reparat cele peste 430 de hrănitoare pentru necuvântătoare, dar şi observatoarele construite în punctele strategice din fondurile de vânătoare. Aşa cum remarca directorul Direcţiei Silvice Bihor, cantitatea de furaje pentru asigurarea, pe timpul iernii, a hranei complementare este corelată cu efectivele de vânat (vânat mare şi vânat mic), după ce s-a procedat, în luna martie, la evaluarea acestor efective. De pildă, pe cele 26 de fonduri de vânătoare ale Direcţiei Silvice Bihor există, şi dăm doar câteva exemple, peste 900 de exemplare de cerb comun, 200 exemplare de cerb lopătar, aproximatvi 900 de mistreţi, dar şi aproximativ 12.000 de fazani şi peste 10.000 de iepuri. "Rămânem la convingerea, a concluzionat dl. Liviu Laza Matiuţa, că prin pregătirile făcute dispunem de necesarul de hrană complementară pentru efectivele de vânat. Dacă, să zicem, vom avea parte de o iarnă deosebit de grea, vom suplimenta cantităţile de furaje, astfel încât aceste necuvântătoare să nu aibă de suferit."
Comentarii
Nu există nici un comentariu.