Cu ocazia Zilei Mondiale pentru eliminarea violenţei asupra femeii, care se marchează, în fiecare an, pe 25 noiembrie, ieri, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a avut loc o masă rotundă organizată de Uniunea Femeilor Bihor, la care au participat peste 200 de elevi şi cadre didactice din Oradea.

 

La manifestare au fost prezenți elevi și profesori de la următoarele unități de învățământ: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”.

În calitate de invitați, la eveniment au participat: preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Anca Grama, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Oradea, deputatul Florica Cherecheș, prof. Szabo Csilla, consilier în Ministerul Educației Naționale, dr. Lucian Munteanu, poet și scriitor, Ana Gheorghieș, vicepreședinta Uniunii Femeilor Bihor pe probleme de tineret, poeta Mihaela Dindelegan, consilier în domeniul organizării de evenimente la Primăria Oradea, psihologul Alin Crețu, un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie al Județului Bihor, precum și un elev din partea Consiliului Județean al Elevilor.

 „Uniunea Femeilor Bihor condamnă cu fermitate violența împotriva fetelor și femeilor. Noi venim, astăzi, aici, împreună cu invitații noștri, toți factori educaționali, în ideea de a încerca să găsim soluții pentru a combate acest fenomen”, a spus prof. Ana Angela Pop, președinta UFB, în deschiderea manifestării.

Evenimentul a constat într-o masă rotundă (prezentare, expunere, dezbatere, joc de roluri, eseuri, desene, poveşti de viaţă etc.) și a fost frumos completat cu un program cultural de cântece, poezii și dans. Manifestarea a avut loc în cadrul proiectului „Rolul şi locul femeii în societatea contemporană”, pe care Uniunea Femeilor Bihor îl desfășoară anual, tema întâlnirii de ieri fiind: „Femeia, ţinta violenţei - rolul factorilor educaţionali în combaterea acesteia”.

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.