În Bihor, situaţia este pe muchie de cuţit În perspectiva (tot mai apropiată) a integrării României în Uniunea Europeană, se impune alinierea, inclusiv a unităţilor de procesare din industria agro-alimentară, la exigenţele, la politica pieţii Uniunii Europene. Modernizarea (tehnologică) a unităţilor de procesare, inclusiv prin respectarea normelor de protecţie a mediului, asigurarea calităţii şi competitivităţii produselor, cât şi garantarea siguranţei alimentelor pentru consumatori sunt câteva doar dintre pârghiile necesare datorită cărora o unitate procesatoare va putea sau nu să mai funcţioneze. Doar trei proiecte cu finalizare Sapard Păstrându-ne pe coordonatele enunţate mai sus, tot mai multe unităţi de procesare din industria agro-alimentară se află în situaţia de "a fi sau a nu fi". Caz similar şi pentru cele din judeţul Bihor. Este adevărat că a deveni competitiv pe piaţa concurenţială europeană, dar şi pe piaţa internă, fiecare unitate procesatoare trebuie să investească în tehnologie de producţie, să se modernizeze, să se adapteze noilor condiţii. Nimic nu se face fără eforturi financiare. O sursă, în acest sens, este Programul SAPARD prin care Uniunea Europeană sprijină agricultura şi dezvoltarea rurală în România, iar fonduri de finanţare prin acest Program Sapard sunt special destinate şi acestui sector al prelucrării produselor şi marketingului. Cu toate acestea, în Bihor, numai trei unităţi de procedare cu accesat fonduri prin Programul Sapard. Este mult prea puţin şi veţi vedea de ce facem o astfel de remarcă. S-au închis 10 unităţi din 49 Prin responsabilităţile pe care le are Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor se numără şi evaluarea unităţilor de procesare a cărnii şi laptelui din judeţ, evaluare ce se efectuează, lunar, de către inspectorii de specialitate. Iată un prim semnal de alarmă "De la începutul anului şi până acum, au fost închise 10 dintre cele 49 de unităţi de procesare a laptelui şi cărnii", ne spune dl Viorel Lascu - directorul DSVSA Bihor. Ca o comparaţie, pe plan naţional au fost închise definitiv 107 unităţi din sectorul cărnii, laptelui şi peştelui. Cât priveşte unităţile de procesare carne-lapte din categoria D existente în Bihor (26 la număr), care nu corespund standardelor, nu au planuri de modernizare şi care vor trebui închise, până la 30 iunie 2006, deocamdată nu s-a solicitat trecerea vreuneia la sistemul de producţie cu vânzarea directă către consumatorul final... Fără clasificare superioară Analizând distinct situaţia unităţilor de procesare a laptelui, domnul Viorel Lascu ne-a precizat că, în Bihor, funcţionează 7 astfel de unităţi, dar care procesează o cantitate relativ mică de lapte, întrucât Firma Friesland România colectează cea mai mare parte din producţia de lapte din Bihor, lapte pe care-l transportă şi-l prelucrează la unităţile din judeţul Satu Mare şi Timiş. Care este, însă, situaţia celor şapte unităţi procesatoare de lapte din Bihor? Niciuna nu este de categoria A (!), o unitate este "prinsă" în categoria B şi are un program de restructurare până la finele anului 2006, o unitate face parte din categoria C şi are program de restructurare până la finele anului 2009, iar cinci unităţi procesatoare sunt fără programe de restructurare şi modernizare, neîncadrate, dar de subînţeles că se află la... periferia de clasificare! Ca atenţionare, dl Viorel Lascu face următoarea remarcă: "Neîndeplinirea sarcinilor de modernizare stabilite, nerespectarea condiţiilor de igienă, neasigurarea autocontrolului şi a altor condiţii necesare funcţionării unităţilor procesatoare duc la sistarea activităţii acestor obiective". Aşadar, un mesaj fără echivoc, dar până când, oare, vor mai rezista acele unităţi procesatoare din Bihor care sunt, încă, departe de orizontul apropiat al integrării României în Uniunea Europeană?