În urmă cu două luni, scriam despre trei familii rome care-şi duceau veacul între Parcul Olosig şi Mănăstirea franciscană, sub cerul liber. Ca urmare a sesizării făcute, Administraţia Social-Comunitară Oradea, alături de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, s-a deplasat la locul cu pricina, oferindu-le acestora diverse soluţii.

Astfel, mamelor şi copiilor li se oferea posibilitatea să beneficieze de asistenţă în centre maternale, iar bărbaţii îşi puteau găsi un loc în azilul de noapte. Două dintre aceste familii au fost de acord cu soluţia oferită, însă cea din Batăr a preferat să se întoarcă sub cerul liber, alături de încă o familie din Diosig. "În cursul zilei de ieri, colegii mei s-au deplasat la faţa locului, oferindu-le diferite soluţii acestora, dar nu au fost de acord cu niciuna. Ca urmare, au dat declaraţie pe proprie răspundere, că în cursul acestei zile, se vor reîntoarece în localitatea de domiciliu. De asemenea, am făcut şi o adresă către Episcopia greco-catolică, solicitându-le să împrejmuiască zona, pentru ca aceste persoane să nu mai revină", ne-a declarat Adina Madar, director executiv al ASCO. Cei mai deranjaţi de prezenţa familiilor rome sunt trecătorii, care se plâng de mirosul greu de suportat şi de faptul că unii dintre ei se droghează cu aurolac.

"De când aceste familii s-au instalat aici, ne este frică să ieşim seara la plimbare prin parc. O altă problemă o reprezintă mirosul, care de multe ori este insuportabil", s-a arătat revoltată Elena Florea, o orădeancă din zonă. Sperăm ca această situaţie să-şi găsească rezolvarea cât mai repede.