Anul trecut, în ultima decadă a lunii iulie, opt tineri bihoreni, însoțiți de părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, participau la Tabăra Ecumenică Internațională de la Loreto. După experiența deosebită trăită în Italia de grupul care a reprezentat Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea, decizia de a participa și la cea de-a XIV-a ediție a evenimentului ecumenic de la Loreto a fost una firească.

Astfel, în perioada 28 iulie - 3 august, o delegație formată din unsprezece tineri, pr. dr. Zorel Zima, protopopul greco-catolic de Beiuș, și prof. Carmen Zima s-a alăturat grupurilor din Suedia, Ucraina, Ungaria și, firește, Italia, luând parte la activitățile Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto. Cu toții s-au reunit „în calitate de creștini din Bisericile Romano-Catolice, Greco-Catolice, Ortodoxe și Luterane”, asta deoarece „Tabăra Ecumenică Internațională «From EurHope to EurHome» a avut ca temă biblică pasajul «Prin rănile Lui ați fost vindecați...» (1Petru 2,25), respectiv motto-ul acestei ediții a fost «Ca toți să fim una!»”, după cum preciza părintele Zorel Zima. Cât privește tinerii bihoreni, cu toții activi în viața Bisericii, aceștia sunt membri ai Oratoriului „Colț de Rai” din Beiuș, elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, precum și enoriași ai parohiei Sântandrei. La plecarea lor spre Loreto, aceștia au fost primiți în audiență de Preasfințitul Virgil, episcopul greco-catolic al Oradiei salutându-i cordial și dându-le binecuvântarea arhierească. După cum spuneam, responsabili delegați au fost părintele Zorel Zima, protopop greco-catolic de Beiuș și prof. Carmen Zima, responsabilă cu pastorația copiilor și tinerilor din Protopopiatul Român Unit cu Roma Greco-Catolic de Beiuș, acestora alăturându-li-se Miriam Zima, din partea Comisiei pastorale pentru tineret. Cât privește deplasarea la ediția 2024 a taberei de la Loreto, Asociația „Ave Miriam”, asociație laică de pe lângă Parohia Greco-Catolică Beiuș, a organizat logistic acest demers ecumenic și a subvenționat costurile din donațiile unor binefăcători: Parohia Greco-Catolică Beiuș, lanțul de magazine de electrocasnice „Practic” (prin administratorul Radu Galiș), Adriana Baidoc sau Gheorghe Furău.

Distinsul nostru interlocutor a mai precizat că participarea la Tabăra Ecumenică Internațională de la Loreto este rodul colaborării dintre părintele Popa Paul, director al Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici și don Francesco Pierpaoli, paroh de Fano, prim-organizator, una „rodnică și de lungă durată, astfel că, an de an, tineri din Episcopia noastră merg cu bucurie în tabără, construind relații interpersonale, respectiv descoperind binecuvântarea unității în frumusețea diversității”.

Organizată anual de don Fracesco Pierpaoli, în colaborare cu reprezentanți ai diferitelor culte din diverse națiuni, tabăra este cadrul optim pentru interculturalitate și ecumenism, după cum mărturisea chiar don Francesco Pierpaoli: „Aici nu putem rezolva problema și diferențele teologice acumulate în secole, oricât ne-am dori, dar, așa cum simțim, Dumnezeu nu ne cheamă să facem asta, ci să fim frați în Hristos, să fim prieteni care se iubesc uni pe alții, chiar dacă aparținem unor confesiuni diferite și naționalități diferite. Călătoria ecumenică este despre prietenii formate în timpul întâlnirilor, care construiesc poduri, nu ziduri”.

Detalii despre programul zilnic al participanților la evenimentul ecumenic de la Loreto ne-a oferit tot pr. dr. Zorel Zima, coordonatorul delegației bihorene:

„Zi de zi, tinerii au avut parte de un program bine structurat care, prin activitățile propuse, a oferit oportunitatea conștientizării și trăirii credinței (prin rugăciunile propuse, mai ales cea numită «Rugăciunea luminii», profund trăită de tineri), a creșterii în înțelegerea Evangheliei (prin catehezele tematice susținute de părintele franciscan capucin Damiano Angelucci, respectiv prin bilețelele zilnice cu text biblic primite în locul anaforei), a dialogului interconfesional (prin discuții pe grupuri asistate de preoți și catiheți), a cunoașterii diversității confesionale și culturale (prin celebrarea zilnică a Sfintelor Liturghii de către fiecare preot după ritualul specific propriei biserici), a explorării diversității și specificității culturale și naționale (prin seri tematice – muzică, dans, tradiții, obiceiuri)”.

Locurile vizitate de participanții la tabăra ecumenică internațională au și acestea o semnificație aparte: sanctuarul franciscan de la Assisi (luni, 29 iulie) și Bazilica din Loreto, în incinta căreia, la „Casa din Nazaret a Feciorei Maria”, marți, 30 iulie, s-a desfășurat o seară de veghe.

Impresiile cu care au rămas tinerii bihoreni participanți la cea de-a XIV-a ediție a Taberei Ecumenice Internaționale de la Loreto sunt unanime:

„Da, pelerinajul la Assisi a fost o experiență profundă care mi-a întărit considerabil credința. Mersul pe urmele Sfântului Francisc, alături de membri ai diferitelor denominațiuni creștine, a evidențiat unitatea și devotamentul comun pe care îl avem cu toții față de același Dumnezeu. A fost inspirator să văd cum, în ciuda tradițiilor noastre diferite, am putut să ne unim în rugăciune și reflecție”. (Miriam Zima, Oratoriul „Colț de Rai” Beiuș)

„Tabăra ecumenică de la Loreto, de anul acesta, a fost minunată! Am petrecut timp de calitate împreună, indiferent de naționalitatea pe care am avut-o, am râs, am glumit, am legat prietenii și, cel mai important lucru, am legat o conexiune mult mai strânsă cu Dumnezeu”. (Oriana Avram, Oratoriul „Colț de Rai” Beiuș)

„Această tabără ecumenică a fost una minunată, cu momente de neuitat în care nu doar ca m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, dar am și legat prietenii noi și am văzut locuri foarte frumoase”. (Cătălin Avram, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea)

„Am foarte multe amintiri alături de grupul meu și de cele din alte țări. Am făcut pelerinaje, am vizitat orașe, am fost la mare și m-am simțit foarte apropiat de Dumnezeu prin rugăciunile zilnice, la fel ca și anul trecut”. (Tudor Voicu, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea).