Primării cu probleme. Cele mai mari cantităţi de deşeuri sunt în mediul rural - Repetenţi la salubrizare
În ultimii ani, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat tot mai multe controale la administraţiile publice locale în ceea ce priveşte respectarea normelor privind colectarea selectivă a deşeurilor. Din păcate, însă, conform unei informări făcute ieri în şedinţa Colegiului Prefectural, în judeţul Bihor sunt tot mai multe localităţi care nu au implementat colectarea selectivă, ba chiar şi primării care nu aveau habar că trebuie să aibă un serviciu public de salubrizare...
Monica Crişan, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu Bihor, a prezentat, ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, o informare privind modul de respectare a legislaţiei de mediu de către autorităţile publice locale. În urma controalelor efectuate de comisari, au fost constatate deficienţe majore privind colectarea selectivă, în special în zonele rurale, autorităţile locale neîndeplinind obiectivul anual de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri, în condiţiile în care ţinta e reducerea cu 50% până în 2020.
„În cursul acestui an, până în prezent, comisarii GNM CJ Bihor au efectuat un număr de 50 de controale la administraţii publice locale din judeţul Bihor în vederea verificării stării de salubrizare a localităţilor, cursurilor de ape şi căilor de comunicaţie, fiind identificate un număr de 244 locaţii în care s-au constatat depozitări neconforme de deşeuri cu suprafeţe însumate de circa 97.000 mp. Probleme deosebite au fost întâlnite, în speţă, la acele localităţi care nu au un operator autorizat pentru colectarea deşeurilor menajere şi în cartierele locuite de către romi”, a precizat Monica Crişan, adăugând că în toate aceste cazuri au fost dispuse măsuri cu termene stricte pentru remedierea deficienţelor. De asemenea, aceasta a făcut cunoscut faptul că instituţia înregistrează foarte multe sesizări de la cetăţeni care reclamă modul de salubrizare al localităţilor, asta după ce s-au adresat în prealabil autorităţilor locale, fără succes însă. „Pentru o îmbunătăţire continuă a stării de salubritate a localităţilor şi a serviciilor de colectare a deşeurilor, este necesară implicarea mult mai activă a autorităţilor publice locale, prin implicarea responsabililor de mediu şi cunoaşterea legislaţiei de mediu specifice”, mai preciza Monica Crişan. Din păcate, însă, în ciuda tuturor controalelor efectuate, existau zone în care colectarea selectivă avea mult de suferit sau nu se practica deloc, cum ar fi de exemplu în comuna Cherechiu. „În urma controlului, Primăria Cherechiu a primit un termen de două săptămâni pentru îndreptarea deficienţelor constatate, între timp încheind şi un contract cu o firmă de salubritate”, a declarat Monica Crişan. Există, însă, şi modele de urmat, cum ar fi Primăria Pomezeu, unde, în urma controlului, nu au fost identificate cantităţi mari de deşeuri, precum şi municipiul Oradea.
Nouă depozite periculoase
Pe lângă neimplementarea corectă a legii privind colectarea selectivă, rămân problemele create de cele nouă depozite neconforme de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bihor, un adevărat pericol pentru locuitorii din aceste zone. „Depozitele de la Derna şi Dolea sunt deţinute de către societăţi comerciale aflate în faliment, fapt pentru care lucrările de închidere şi ecologizare nu au fost demarate. Cele două depozite de deşeuri industriale periculoase din localitatea Derna sunt amplasate în intravilanul localităţii, acestea având un conţinut de gudroane acide şi prezentând un pericol iminent atât pentru mediu, cât şi pentru locuitorii din zonă, existând locuinţe în aval de batalul 2, batal care are o gardă de siguranţă în această zonă a digului de circa 50-60 cm, iar în cazul unor precipitaţii abundente acesta se poate revărsa”, a atras atenţia reprezentanta Gărzii Naţionale de Mediu Bihor, considerând că tot autorităţile publice locale sunt cele care trebuie să facă demersuri pentru închiderea lor, cu atât mai mult cu cât există posibilitatea accesării de fonduri europene în acest sens, pârghie care stă doar la îndemâna UAT-urilor care deţin astfel de depozite de deşeuri periculoase.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.