Reparaţia unei maşini prin intermediul unei asigurări obligatorii de răspundere civilă auto se poate transforma într-un adevărat coşmar pentru păgubit. O poliţă RCA încheiată la SC Carpatica Asig SA este bună doar în momentul în care se achită banii, căci în momentul în care trebuie să fie plătită dauna, asiguratorul trage de timp sau refuză plata. Un orădean a cărui maşină a fost avariată din vina altui conducător auto aşteaptă de aproape două luni să-i fie reparată maşina. Conducerea sucursalei orădene a SC Carpatica Asig SA spune că, în cazul respectiv, s-a cerut o expertiză tehnică pentru a se clarifica "dinamica producerii accidentului" şi pentru a evita orice suspiciune de fraudă.

 

În 26 mai 2010, orădeanul Nicolae Marius Petruţ conducea autoturismul familiei, un Opel Corsa înmatriculat BH 10 NKU pe strada Cantemir, în direcţia Nufărul. În dreptul Electrica traficul se opreşte, maşinile frânând una în spatele celeilalte pentru a permite unui alt autoturism să vireze la stânga. În acel moment Opelul condus de Petruţ este lovit în spate de un Nissan Micra, fiind proiectat în autoturismul din faţa sa. În urma accidentului în lanţ, Opelul iese şifonat rău de tot, atât partea din spate cât şi în faţă, din fericire, neexistând victime sau persoane rănite. Fiind vorba de o tamponare în lanţ, Poliţia Rutieră vine la faţa locului şi întocmeşte procesul-verbal de constatare în care se reţine că şoferul de pe Nisan Micra este responsabil de producerea accidentului, eliberând şi autorizaţii de reparare pentru maşinile avariate. Şoferul care a provocat accidentul avea poliţă RCA de la Carpatica Asig SA, ca atare păgubitul Petruţ solicită întocmirea dosarului, evaluarea şi plata reparaţiilor. Doi inspectori de daune de la firma amintită întocmesc documentaţia, societatea de asigurări stabilind 3.800 de lei suma pentru reparaţii. "Ne-au dat o listă cu service-uri agreate, am mers la unul, dar ne-au spus că nu le ajunge suma stabilită. La fel s-a întâmplat şi la următorul. Au început să tragă de timp, ori ei aveau obligaţia ca în 15 zile să bage maşina în reparaţie. Nemulţumit, le-am trimis o sesizare la sediul central de la Sibiu şi din acel moment cei de la Oradea au blocat plata către service, iar eu stau tot cu maşina nereparată", ne-a relatat Petruţ, care adaugă că „inspectorii de daune au spus că maşina a fost avariată în faţă cu altă ocazie şi că încercăm să-i tragem pe sfoară".

Printr-o notificare datată pe 8 iunie, conducerea centralei de la Sibiu prin directorul Mihale Katalin îi comunică orădeanului următoarele: "Referitor la dosar de daună RA 0252 BH10, vă înştiinţăm că, în temeiul Ordinului 5 din 2010 al CSA, vom desfăşura investigaţii privind cauzele şi împrejurările producerii evenimentului produs la data de 26.05.2010." Cu alte cuvinte, actul doveditor fundamental în astfel de cazuri, adică procesul-verbal de constatare a accidentului întocmit de Poliţia Rutieră, este ignorat cu bună ştiinţă! "E un tertip ca să nu dea banii", crede orădeanul păgubit şi faptul că maşina zace în continuare avariată pare să-i dea dreptate. Între timp i-a reclamat pe cei de la Carpatica Asig Oradea la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Directorul sucursalei orădene a Carpatica Asig SA, Claudiu Covaci, ne-a declarat că în cazul respectiv se mai fac încă cercetări. "Legea ne permite ca în anumite cazuri mai dubioase să putem cere efectuarea unor expertize. Avem trei luni la dispoziţie, de la data producerii accidentului", spune directorul. El motivează decizia prin faptul că există posibilitatea înscenării accidentului şi a fraudării asiguratorului, deşi în caz s-a întocmit un proces-verbal de către Poliţie, nefiind vorba de o constatare amiabilă a accidentului. În plus, varianta directorului pare trasă de păr, deoarece în caz s-a întocmit un dosar de daune acordându-se deja 3.800 de lei fără a fi nevoie de o expertiză.

În tot acest timp familia Petruţ nu se poate folosi de autoturismul avariat care zace în curtea unui service auto de la marginea oraşului. Cazul orădeanului nu este singular, o simplă căutare pe internet a asiguratorului generând o adevărată avalanşă de sesizări din partea clienţilor nemulţumiţi de modul cum îşi onorează firma obligaţiile.

 

În urmă cu doi ani, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a hotărât sancţionarea societăţii Carpatica Asig SA cu interzicerea temporară a practicării asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), pentru o perioadă de 30 de zile. Hotărârea a fost luată ca urmare a faptului că, din verificările efectuate, a rezultat că societatea refuza în mod nejustificat plata despăgubirilor în cazul dosarelor de daună deschise în baza poliţelor de asigurare încheiate.