Inspectorii DSVSA Bihor au fost alarmaţi, la sfârşitul lunii ianuarie 2017, de către reprezentanţi ai unor spitale din Germania, Belgia şi Irlanda că în aceste unităţi spitaliceşti au fost internaţi mai mulţi cetăţeni de etnie romă din comuna Tinca, diagnosticaţi cu parazitul Trichinella spirallis. În urma controaelor efectuate, au fost găsite două probe pozitive provenite de la porci domestici, carne care a provocat nu mai puţin de 115 îmbolnăviri, cu efecte chiar peste hotarele ţării...

 

Anunţul a fost făcut marţi de către directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Octav Sotoc, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Potrivit acestuia, reprezentanți ai unor unități spitalicești din Germania, Belgia și Irlanda au anunțat, la sfârşitul lunii ianuarie, autoritățile române că au internat şi diagnosticat cetățeni din comuna Tinca, infestați cu parazitul Trichinella spirallis. În urma acestor semnale, inspectorii instituţiei au luate probe de la porcii domestici din comuna Tinca, în două cazuri fiind depistată infestarea cu parazitul Trichinella spiralis şi dispusă confiscarea şi distrugerea cărnii. „Inspectorii DSVSA Bihor au examinat în vederea depistării inefestării cu Trichinella spiralis un număr total de 2.316 probe de carne de suine, din care 2.035 provenite de la porci domestici și un număr de 281 provenite de la porci mistreți. Din totalul probelor de carne examinată au fost depistate pozitive 2 probe, provenite de la porci domestici, carne care a provocat nu mai puţin de 115 îmbolnăviri în comunitatea de romi din Tinca, cu efecte chiar şi peste hotarele ţării – Germania, Belgia şi Irlanda”, a informat, ieri, Octav Sotoc. În aceeaşi perioadă, inspectorii au efectuat 4.024 de teste pentru 1.201 probe de alimente, mailto:office@dsvsa-bihor.romailto:office-bihor@ansvsa.rodin care au fost depistate ca improprii pentru consum uman 10 probe de alimente din categoriile: carne pasăre, produse din carne crud uscate, carne tocată porc, apă și sucuri de fructe și legume). Mai exact, au fost identificaţi agenţi microbieni patogeni, cum ar fi salmonella, e. coli, coliformi, dar şi fraudarea produselor prin adăugare de proteină vegetală. Chiar şi în aceste condiţii, întrebat de prefectul de Bihor, Claudiu Pop, dacă bihorenii pot fi liniştiţi în privinţa alimentelor pe care şi le procură din pieţe sau unităţile de alimentaţie publică, directorul adjunct al DSVSA Bihor, Octav Sotoc, a declarat că bihorenii pot cumpăra „cu încredere” alimente din pieţe, precum şi din unităţile autorizate sanitar-veterinar, întrucât sunt permanent verificate, recomandându-le însă să nu cumpere niciodată de la persoane care nu sunt autorizate sanitar-veterinar.