Prin Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (nr. 174/martie 2008), s-a reglementat acordarea de sprijin financiar pentru achiziţionarea de motorină destinată lucrărilor de înfiinţare a culturilor agricole din această primăvară. Beneficiarii - utilizatorii de teren agricol (persoane fizice şi juridice), iar subvenţia acordată s-a stabilit la 1leu/litrul de motorină, în limita a 39 de litri/hectar.
Beneficiarii acestei prevederi au avut posibilitatea, prin cererea făcută, să primească, până în data de 16 mai, adeverinţele în baza cărora să procure motorină subvenţionată. În cazul judeţului nostru, solicitanţii s-au adresat Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. "La expirarea termenului de depunere a cererilor, numărul adeverinţelor eliberate este de 11381, pentru o cantitate totală de motorină de 2.592.330 de litri. Astfel, valoarea sprijinului financiar este de 2592330 lei", a specificat dl ing. Szabo Zoltan, director executiv al DADR Bihor.
Continuând calculul, suprafaţa de teren pe care se pot înfiinţa culturi agricole de primăvară utilizând motorină subvenţionată este de 66470 de hectare, ceea ce reprezintă, pentru Bihor, aproximativ 60% din suprafaţa totală programată pentru culturile agricole de primăvară din această primăvară.
În altă ordine de idei, adeverinţele pentru procurarea motorinei subvenţionată se pot utiliza până în data de 16 iunie a.c., după care ele îşi pierd valabilitatea. Cât priveşte furnizorii de combustibil subvenţionat pe bază de adeverinţe, ei trebuie să depună, la DADR Bihor, până în data de 30 iunie a.c., documentele de decontare.