Din iulie, carnea de porc se va scumpi cu 10-15%, au anunţat reprezentanţii patronatelor de profil. Ei justifică această nouă creştere de preţ prin aceea că preţul furajelor s-a dublat în ultimul an. În plus, se apropie perioada concediilor în Europa Occidentală, când consumul de carne creşte.

Cei mai afectaţi de această scumpire vor fi, ca întotdeauna, cele două mari categorii sociale cu venituri reduse: pensionarii şi familiile cu copii. Scumpirea cărnii de porc nu va fi urmată de creşterea preţurilor la alte produse de strictă necesitate. "Pâinea nu cred că va suferi vreo modificare de preţ până în toamnă, în condiţiile în care acum ne apropiem de perioada de recoltare", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan. "La noi este ciudată această scumpire chiar în mijlocul verii, dar în Europa, acum cresc preţurile, pentru că urmează o perioadă de concedii şi volumul de vânzări la produsele din carne va creşte. Cum România face acum parte din această mare piaţă, şi noi vom fi influenţaţi, mai ales că importăm cantităţi considerabile de carne din Europa". Producătorii de legume ne dau totuşi şi veşti bune: legumele crescute în sere şi solarii nu vor fi afectate de vreo scumpire în perioada următoare.