Deschiderea stagiunii la Filarmonica de Stat Oradea va avea loc joi, 23 septembrie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok, solist invitat fiind violonistul Gabriel Croitoru, iar dirijor - Janko Zsolt. Din program vor face parte Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, de P. I. Ceaikovski, şi Simfonia a V-a, de L. v. Beethoven. Pe de altă parte, la finele lunii decembrie-începutul lunii ianuarie, Orchestra simfonică orădeană va efectua un turneu în Spania, cu un program de concerte de Anul Nou din creaţia compozitorului Johann Strauss, la invitaţia dirijorului spaniol Alfonso Saura, organizatorii urmând să asigure atât transportul, cât şi cazarea artiştilor noştri.

"În această stagiune avem programate 38 de concerte simfonice mari, la care se adaugă cele educative, care vor începe undeva în octombrie", a anunţat Cornel Cristea, directorul artistic al Filarmonicii, menţionând că dirijorii permanenţi ai instituţiei Romeo Rîmbu şi Janko Zsolt vor acoperi jumătate din stagiune. Pe lângă ei, în această stagiune, se vor afla la pupitrul dirijoral invitaţii: Sabin Pautza, român stabilit în Statele Unite, Simon Camarin din Elveţia, Tiberiu Popovici, fost dirijor la Opera Română din Cluj, în prezent stabilit în Franţa, şi Alfonso Saura, din Spania, iar dintre solişti - Gabriel Croitoru din Bucureşti, Dorina Mangra din Cluj, Petrus Boloni Aron, violoncelist orădean care studiază la Academia de Muzică din Budapesta, Cristian Mandu, violonist stabilit în SUA, Cristina Bojin, flautistă din Sibiu etc. "Din păcate, situaţia e foarte grea din punct de vedere financiar. CJ Bihor nu poate să ne susţină material în privinţa onorariilor pentru solişti şi dirijori, de aceea trebuie să ne descurcăm din venituri proprii. În plus, am pierdut câteva posturi din organigrama instituţiei şi este foarte greu să le acoperim, pentru că înseamnă o cheltuială în plus şi nu prea avem bani", a mai menţionat directorul artistic al Filarmonicii, adăugând că acesta este şi motivul pentru care au fost nevoiţi să se gândească foarte bine la repertoriul pe care vor să-l abordeze în această stagiune. "Situaţia creată ne-a determinat să negociem la sânge. Am fost nevoiţi să aducem invitaţi de valoare care să fie foarte ieftini sau, eventual, să nu ceară onorariu deloc", a conchis interlocutorul nostru.

 

Melomanii orădeni trebuie să ştie că începând din această săptămână sunt puse în vânzare abonamentele pentru stagiunea 2010/2011, la casieria instituţiei, str. Moscovei nr. 5, care este deschisă zilnic, de luni până vineri, între orele 9.00-15.00. Informaţii suplimentare se pot obţine la tel. 0259/430.853.