Scandal în toată regula, azi dimineaţă, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, unde patru persoane bolnave, trei imobilizate, au fost aduse pe tărgi şi saltele pentru a-şi ridica adeverinţele de asiguraţi. Toţi cei patru bolnavi sunt îngrijiţi la Dumbrava de Viorel Paşca, un bihorean care a luat sub aripa sa peste 200 de persoane bolnave, fără aparţinători o parte dintre ele şi fără un acoperiş deasupra capului.

Viorel Paşca este un bihorean care îngrijeşte, la domiciliul său din Dumbrava şi din Tinca, de mai mulţi ani, sute de persoane bolnave şi fără niciun sprijin. Azi dimineaţă a venit la sediul CAS Bihor cu patru dintre cei pe care îi are în grijă, toţi cu probleme de sănătate, trei dintre ei fiind imobilizaţi la pat. Asta pentru că, spune Paşca, funcţionarii CAS au refuzat să le elibereze acestor oameni adeverinţele de asigurat, solicitând prezenţa fiecăruia dintre ei, la ghişeu. “Am fost ieri şi alaltăieri să solicităm adeverinţe de asigurat. Aceşti oameni sunt bolnavi, paralizaţi, eu îi îngrijesc, dar au nevoie de tratamente, de reţete, de vizite de medic. Nu au acces la serviciile medicale fără adeverinţă. Mi s-a spus că oamenii trebuie să vină personal. Le-am explicat doamnelor de la ghişeu că sunt persoane imobilizate la pat, dar mi s-a răspuns că trebuie să îi aduc. I-am adus”, a declarat Viorel Paşca. 

“Nu se poate aşa ceva. Este umilitor să aduci omul paralizat până aici pentru o semnătură. Este o bătaie de joc. Să vină bolnavii să stea aici întinşi pe jos pentru o adeverinţă”, a spus o orădeancă prezentă. 

Scandalul din faţa ghişeelor CAS Bihor s-a mutat după câteva zeci de minute, într-unul dintre birourile instituţiei, acolo unde a ajuns şi directorul Casei, Gheorghe Ludovic Varga. Funcţionarii au încercat să îi explice lui Viorel Paşca că nici cardul de sănătate şi nici adeverinţa nu pot fie eliberate decât în anumite condiţii. ”Eu nu v-am spus să aduceţi bolnavii aici. Eu vi-am explicat foarte clar care sunt prevederile legale. Discutăm despre documente personale, care nu pot fi eliberate decât titularului sau unei persoane împuternicite. Nu vă supăraţi, dar cardurile şi adeverinţele se dau personal. Eu nu pot ridica documentul altei persoane. V-am spus să vă faceţi împuterniciri. Nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră. Nu sunteţi rudă cu aceşti oameni, nu sunteţi tutorele lor, nu aveţi împuternicire”, a precizat Ludovic Varga.

Pe lângă prevederile legale, reprezentanţii CAS au invocat şi alte motive pentru care nu au fost deacord să elibereze documentele altfel decât personal. Potrivit funcţionarilor, Viorel Paşca a fost reclamat la Poliţie de unul dintre cei pe care i-a îngrijit la un moment dat, omul susţinând că Paşca i-a reţinut, ilegal, toate documentele. 

Directorul CAS a menţionat că va informa Prefectura Bihor despre situaţia bolnavilor psihic de la Dumbrava.

Premierul Mihai Tudose a reacţionat astăzi la şedinţa de Guvern cerându-i ministrului Sănătăţii să-i demită pe cei care se fac vinovaţi de acest caz.

(Dosarul complet al problemei bolnavilor de la Dumbrava în ediţia tipărită de mâine).