Potrivit prevederilor OUG nr. 38/2009, persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate şi înregistrate în registrul comerţului îşi pot exercita dreptul de opţiune pentru continuarea activităţii, până în 2010.
Titlurile zilei
-
Cu participarea miniștrilor Tánczos Barna și Nagy Márton - Conferință economică internațională la Oradea Miniștri din Guvernul României și cel al Ungariei au participa joi, 8 mai, la cea de-a IV-a Conferință Economică organizată la Oradea, un eveniment dedicat dialogului transfrontalier și investițiilor. Evenimentul a avut loc în sala festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea, începând cu ora 11.00.
-
Cartea de identitate electronică, disponibilă și la Oradea - Digitalizare pentru cetățean Orădenii și locuitorii din 11 comune învecinate pot solicita, din 8 mai, cartea de identitate electronică. Actul este gratuit, digitalizat complet și oferă acces securizat la servicii publice online. Lansarea oficială a avut loc la sediul Serviciului de Evidență a Persoanelor din Oradea.
-
Ceremonie militară - Pentru Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei Sâmbătă, 10 mai, de la ora 12.00, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii, orădenii sunt invitați să participe la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene.
-
Fotografii de epocă și documente rare la Muzeul Orașului - Expoziție dedicată episcopilor martiri greco-catolici Zilele Muzeului Țării Crișurilor au debutat joi, 8 mai, la Muzeul Orașului Oradea, cu vernisajul expoziției foto-documentare „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români”, curator Denisa Săveanu Cărăian.
-
Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, model de excelență în rețeaua liceelor bilingve europene Parte a rețelei europene a liceelor bilingve, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea demonstrează și în acest an valoarea secției bilingv-spaniole, prin rezultate excepționale la olimpiade, festivaluri, examene internaționale și proiecte Erasmus+.
-
Dezinformarea îngroapă România - Turul doi al alegerilor NU se amână Ministerul Afacerilor Interne transmite că la platformele de socializare au fost identificate elemente de conținut cu scenarii panicarde referitoare la blocarea turului doi al alegerilor care au generat un val de reacții de incitare la violență şi de neîncredere în autorități. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmite și ea că turul doi al alegerilor prezidențiale nu se amână.
Bursa Română de Mărfuri
Terminalul Oradea al Bursei Române de Mărfuri are statutul de punct de lucru în teritoriu, cu obligaţia de a comunica întocmai elementele de identitate ale instituţiei bursiere, brand, principii, misiune şi valori.
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Azi, 12 octombrie
Calendar ortodox: Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Cosma, Ep. Maiumei.
Calendar greco-catolic: Sf. Prob, Tarah şi Andronic, mc. (+ 304).
Maxima zilei: "Fii bun, dar fereşte-te să creadă lumea că poţi fi numai bun." Nicolae IORGA
Reţeta zilei
Rulada din piept de pui
Ingrediente: 2 jumătăţi piept de pui, 1 borcan ciuperci conservate, o ceapa alba, 1 ardei gras, 100 g caşcaval, sare, piper negru, 50 ml ulei de floarea soarelui , 2 linguri de amestec de verdeaţă: ceapă, mărar, pătrunjel.
Preparare: Se bate pieptul de pui într-o folie alimentară, dându-i o formă dreptunghiulară. Ceapa tăiată mărunt se rumeneşte în ulei, se adaugă ciupercile scurse de apă, se mai lasă 2-3 min. pe foc. Se amestecă caşcavalul ras cu verdeaţa tocată şi cu ceapa+ciupercile, la care se adaugă puţin piper şi sare după gust. Pe o margine de la fiecare piept bătut se pun bucăţele de ardei roşu, puţin amestec de ciuperci+ceapă+verdeaţă+caşcaval şi se rulează carnea. Ruladele obţinute se leagă bine cu sfoară de bumbac, apoi se rumeneşte fiecare în puţin ulei, se aşază într-o tavă de cuptor unsă puţin şi se lasă la cuptor la foc mediu cam 45-50 de minute. După coacere se lasă la frigider până a doua zi. Înainte de servire se taie felii şi se aranjează pe o farfurie.
REMEMBER
Ziua naţională a Republicii Fiji. Ziua naţională a Republicii Guineea Ecuatorială. Ziua naţională a Spaniei. Ziua Hispanităţii.
1449 - Bogdan al II-lea, fiul nelegitim al lui Alexandru cel Bun şi tatăl lui Ştefan cel Mare, a devenit domn al Moldovei (1449-1451), după înfrângerea în lupta de la Tămăşeni, pe Siret, a lui Alexăndrel (domn din noiembrie 1448), cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara.
1777 - Grigore al III-lea Ghica, domnul Moldovei (1764-1767; 1774-1777), a fost ucis, la Iaşi, din porunca sultanului, fiind bănuit de Poartă că întreţinea legături cu Rusia şi aflându-se în conflict cu boierii, cărora nu le satisfăcuse integral cererile de clacă sporită.
1825 - A murit poetul Nicolae Văcărescu. (n. 1785)
1863 - S-a format guvernul condus de Mihail Kogălniceanu. Este perioada marilor reforme din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).
1872 - A fost promulgat Decretul imperial privind înfiinţarea Universităţii din Cluj-Napoca, cu patru facultăţi: filosofie şi litere, matematici şi ştiinţele naturii, drept, medicină (inaugurarea universităţii a avut loc la 10 nov. 1872).
1903 - S-a inaugurat clădirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
1924 - A murit scriitorul francez Anatole France, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921. (n. 16 apr. 1844)
1929 - A fost inaugurată linia telefonică între Spania, Uruguay şi Argentina.
1934 - S-a născut istoricul Alexandru Zub, directorul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi, membru corespondent (10 sept. 1991) şi membru titular (2004) al Academiei Române; şeful secţiei de istorie al Academiei Române (2006).
1940 - A început intrarea trupelor germane în România, pe baza "garanţiilor" din 30 august 1940, privind noile graniţe.
1942 - S-a născut Nicolae Florescu, istoric şi critic literar.
1944 - Armata Română a eliberat Oradea de sub ocupaţia horthystofascistă.
1945 - A fost fondată Universitatea din Chişinău.
1946 - A fost înfiinţat Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".
1949 - S-a născut mercenarul venezuelean Ilich Ramirez Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos Şacalul.
1969 - A murit patinatoarea norvegiancă Sonia Henie, campioană mondială la patinaj artistic. (n. 8 apr. 1912)
1981 - A murit poeta Agatha Grigorescu-Bacovia. (n. 8 mart. 1895)
1984 - Marea Britanie: A avut loc un atentat al IRA împotriva primului-ministru britanic Margaret Thatcher (1979-1990) în Grand Hotel Brighton.
1989 - A murit creatorul american de desene animate Jay Ward. (n. 20 sept. 1920)
1995 - La Bucureşti, se desfăşoară prima reuniune a Comitetului de asociere România-UE. (12-13)
1997 - Au avut loc manifestări spiritual-culturale prilejuite de sărbătorirea a 500 de ani de la oficierea primei sfinţiri a Bisericii "Înălţarea Domnului", ctitorită de Ştefan cel Mare şi Sfânt, la Mănăstirea Neamţ.
1999 - Semnarea, la Bucureşti, a Acordului între guvernul României şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) privind cooperarea în exploatarea şi utilizarea în scopuri paşnice a spaţiului cosmic.
2007 - Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu Henri, Marele Duce de Luxemburg.
Astăzi, la HOLLYWOOD MULTIPLEX:
G.I. JOE: ASCENSIUNEA COBREI - N. 15
orele: 14.15; 18.45; 21.15
VREI SĂ TE ÎNSORI CU MINE? - A.G.
ora: 16.30
G-FORCE: SALVATORII PLANETEI - A.G. - 3D
orele: 15.15; 19.00
DESTINAŢIE FINALĂ - I.M. 18 - 3D
orele: 17.15; 20.45; 22.30
ADEVĂRUL GOL-GOLUŢ - A.P. 12
orele: 14.00; 16.00; 18.15; 20.15; 22.15
GAMER - JOCUL SUPRAVIEŢUIRII - I.M. 18
PREMIERĂ
orele: 15.30; 20.00; 22.00
VIAŢA PENTRU SORA MEA - A.P. 12
ora: 17.45
ULTIMA CASĂ PE STÂNGA - I.M. 18
PREMIERĂ
orele: 17.30; 21.45
IUBIRE LA NEW YORK - A.P. 12
PREMIERĂ
orele: 15.00; 19.30
Telefoanele complexului: 0259/420.002, 0259/420.003 şi 0359/405.501.
Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" - secţia română prezintă astăzi, de la ora 10.00, la sediu, spectacolul "Apolodor, pinguinul călător".
Minima moralia
Becalisme
* "Nici nu ştiţi ce sensibilitate am eu în suflet, dar nu ştiu să mă exprim. Dacă aş şti, aş vorbi mai frumos decât Liiceanu şi Pleşu."
* "Am citit 'Manualul războinicului luminii' cu două markere. Cu galben am subliniat pasajele care mi-au plăcut şi unde m-am identificat cu eroul cărţii, iar cu verde pe cele care nu mi-au plăcut şi nu le-am citit."
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Horoscop
Berbecul
Dimineaţă sunteţi într-o stare de uşoară indispoziţie, aşa că la serviciu vă mişcaţi mai încet. După-amiază vă recăpătaţi buna dispoziţie într-o vizită la prieteni.
Taurul
Plecaţi într-o delegaţie din care vă veţi întoarce cu satisfacţii deosebite. Spre seară s-ar putea ca o rudă mai în vârstă să apeleze la ajutorul dumneavoastră.
Gemenii
Vă schimbaţi programul întocmit ieri, pentru a vă ocupa de problemele partenerului de viaţă. Acceptaţi ajutorul celor apropiaţi, dacă vreţi să evitaţi întârzierile.
Racul
Nu luaţi decizii în grabă, mai ales dacă este vorba despre afaceri! În plus, dacă aveţi de dus la îndeplinire o sarcină de serviciu, încercaţi să obţineţi un ajutor! După-amiază - cunoaşteţi persoane care vă pot ajuta în viitor.
Leul
Nu este exclus să vă enervaţi din cauza dificultăţilor materiale. Dacă nu vă păstraţi calmul, riscaţi să faceţi o impresie greşită. Atenţie şi la sănătate!
Fecioara
Dimineaţă - sunteţi în formă maximă, munciţi pe rupte. Acasă, în schimb, aveţi impresia că ceva nu e în regulă. Poate discutaţi problema şi cu partenerul(a) de viaţă!
Balanţa
S-ar putea să apară o problemă financiară mai dificilă, încercaţi să vă păstraţi calmul, numai aşa veţi găsi soluţia! Relaţiile cu partenerul de viaţă sunt excelente!
Scorpionul
Începeţi o nouă activitate în plan profesional, şi veţi avea parte de rezultate bune în scurt timp. Comunicaţi foarte bine cu persoanele mai tinere din anturaj.
Săgetătorul
Dimineaţă este posibil să aveţi mici probleme de sănătate. Fiţi prudent(ă) la serviciu sau în afaceri, riscaţi să suferiţi o pierdere! Acasă, primiţi vizita unei rude mai în vârstă.
Capricornul
La serviciu - totul merge ca pe roate, munciţi cu multă conştiinciozitate! Nu staţi prea bine cu banii, dar vă ajută o rudă apropiată. Spre seară - veşti de la persoană dragă. Sănătatea este bună.
Vărsătorul
S-ar putea să nu vă iasă o afacere şi faptul vă cam supără. Calmaţi-vă, zilele nu au intrat în sac, astrele vă prezic, totuşi, şanse de reuşită. Sănătatea este bună.
Peştii
O persoană din anturaj vă face o propunere de colaborare. Acceptaţi, oricum nu aveţi nimic de pierdut. Sentimental - perioada este mai degrabă una calmă.
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
65 de ani de la eliberarea Bihorului (II) - Puţinii eroi supravieţuitori sunt tot mai singuri
Acum 65 de ani, flăcăii din satele judeţului rămase sub administraţie românească erau încorporaţi cu preponderenţă în Divizia 3 Vânători de Munte. Poate acesta a fost şi motivul pentru care conducerea Armatei Române a decis ca Divizia să fie trimisă să lupte tocmai în Bihor. În evidenţele Asociaţiei veteranilor de război - filiala Bihor figurau, la sfârşitul lunii august, 1.007 veterani de război şi 55 de văduve de război care nu s-au mai recăsătorit. Puţini dintre foştii combatanţi care au luptat nemijlocit în zona Oradiei au mai rămas în viaţă. Unii dintre ai au lăsat mărturii scrise despre conflictul armat la care au participat.
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Hora locală
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Azi nu se distribuie făină
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Suedia, Cehia, Turcia, Croaţia şi-au luat gândul de la "Mondiale"
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Într-un singur sens
CSM Oradea a obţinut a cincea victorie din tot atâtea partide disputate în Seria D a Diviziei A la handbal masculin. Ieri, la Arena "Antonio Alexe", echipa orădeană a învins cu 43-26 (19-14) pe Naţional Sighişoara, după un meci pe care l-a dominat de la început şi până la sfârşit.
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Trofeul Fair-play pentru echipa de la Centrul de Plasament nr. 2
Şapte copii de la Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea au participat, zilele trecute, la competiţia de fotbal organizată de Centrul de Plasament din Berettyóújfalu Ungaria, eveniment care s-a desfăşurat în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului toamnei.
- 12 Octombrie 2009
- Citeste
Foto Crişana
Crişana Digitală
