În ședința Consiliului Județean Bihor de vineri, 17 decembrie, a fost adoptată Strategia culturală a judeţului Bihor pentru perioada 2021-2027, care recomandă înfiinţarea unui compartiment specific în aparatul de lucru al CJ Bihor, astfel că, pe viitor, ar fi posibilă desemnarea unui administrator cultural al judeţului.

Întocmită de şase experţi ai Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală şi dezbătută în patru întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor de cultură subordonate CJ Bihor, Strategia culturală a judeţului Bihor pentru perioada 2021-2027 a fost votată vineri, 17 decembrie, în ședința Consiliului Județean Bihor, de aleșii PNL. Cei şase consilieri judeţeni ai UDMR au votat împotriva adoptării documentului, în timp ce social-democrații s-au abținut de la vot.

„Am două temeri. Prima este în legătură cu sondajul de opinie și adaptarea rezultatului acestuia. În condiții de pandemie, oricât de multă muncă s-a investit, tot nu este relevant. Cealaltă temere se datorează conducerii PNL a Consiliului Judeţean, mai precis că, din cauza acesteia, s-a ajuns la o comasare neprofesionistă a instituţiilor de cultură şi chiar la desfiinţarea unora dintre aceste instituţii”, a menţionats Borsi Lorant Imre, liderul grupului UDMR, referindu-se la comasarea fostului Centru Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor cu Şcoala Populară de Artă „Francisc Hubic” în cadrul nou creatului Centru Cultural al judeţului, respectiv la desfiinţarea Ansamblului folcloric Crişana.

Liderul grupului UDMR a mai precizat că își face griji serioase pentru viața culturală a județului Bihor, „în caz că această conducere va face strategia culturală a județului pe următorii ani”.

Planul de acțiune pentru următorii ani are, potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, câteva direcții principale în domeniul cultural, una dintre direcții fiind creșterea gradului de acces la cultură în județ.

„Intenția noastră este să generăm evenimente în județ și să colaborăm cu autoritățile locale să redeschidem biblioteci în zona de rural”, a afirmat președintele CJ, adăugând că se recomandă înființarea unui compartiment de specialitate la nivelul Consiliului Județean, care să gestioneze partea de management și marketing cultural.

Strategia va permite autorităţii judeţene să urmărească mai multe „direcţii principale”, prioritară fiind creşterea gradului de acces la serviciile culturale pentru toţi locuitorii judeţului, atât prin organizarea de evenimente culturale şi în celelalte localităţi decât Oradea, cât şi prin înfiinţarea ori reînfiinţarea de biblioteci.

O altă direcție este profesionalizarea managementului și administrației culturale, Strategia recomandând administraţiei judeţene înfiinţarea unui compartiment specific în aparatul de lucru al CJ Bihor. În acest sens, pe viitor, ar fi posibilă desemnarea unui administrator cultural al judeţului, precum şi extinderea activităţilor culturale destinate tinerilor. Totodată, se va mai urmări dezvoltarea unor parteneriate cu entităţi private pentru diversificarea ofertei culturale existente, încurajarea consumului cultural și dezvoltarea și diversificarea ofertei de turism cultural.