Perioada cea mai relaxantă din an, vara, aduce cu ea și bucuria scăldatului, mai ales în această zonă a țării, recunoscută pentru apele ei termale. Din nefericire, bucuria vine la pachet cu riscuri enorme, confirmate de specialiști. Până în această lună, trei persoane s-au înecat în apele din județ, în perioada 2012-2017 decedând, din aceeași cauză, 35 de bihoreni.

 

Nu este de glumit. Căldura mare îi împinge pe mulți tineri să facă baie unde apucă și mulți dintre ei, culmea – cei care înoată mai bine, ajung să își pună viața în pericol. Situația este alarmantă pentru reprezențanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana” Bihor care susțin că aceste tragedii pot fi evitate dacă se respectă o serie de reguli simple.

„Sezonul cald nu aduce doar vacanțe și bucurii. Din păcate, multe persoane ajung în această perioadă în postura de a fi salvate. În 2012, în iulie – august nouă persoane, dintre care doi minori, au decedat în apele Crișului Repede, Crișului Negru și Lacului Sântion. O minoră, de 16 ani, a fost salvată din apele Crișului Repede, în Oradea, de către pompierii militari. În vara anului 2013, pompierii militari au degajat, din Barajul Aștileu și Canalul Colector Avram Iancu, trupurile neînsuflețite a șase persoane și au salvat viețile a cinci copii aflați în pericol de a se îneca în Crișul Repede, lângă strada Cele trei Crișuri din Oradea, respectiv în Crișul Negru, Lunca. În mai – septembrie 2014, opt persoane (cinci adulți și 3 minori) au murit în Lacurile Șauaieu și Gepiu, la Barajul Tileagd și balta din Biharia, iar alte patru persoane (doi adulți și doi copii) au fost salvate de pompieri. În mai, iunie și iulie 2015, trei persoane (o femeie, un bărbat și un băiat în vârstă de 15 ani) au fost găsite înecate în Crișul Repede, lângă Aleșd, în Crișul Negru, lângă Tinca, respectiv într-un canal de fugă de la Josani. Pe 3 august 2015, un subofiţer din Oradea, aflat în timpul liber şi un alt salvator civil au intrat în apele Crişului Repede pentru a căuta şi salva o femeie care fusese văzută căzând în apă, în Oradea. După găsirea acesteia, plutonierul Mihai Lipai a reuşit să o aducă la mal,  în câteva minute de la producerea evenimentului, parcurgând cu aceasta înot o porţiune în care apa avea aproximativ doi metri. Victima, în vârstă de 42 de ani, aflată în stop cardio-respirator a fost resuscitată de echipajul de la SMURD Oradea şi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean”, a spus, într-o conferință de presă ținută miercuri, 12 iulie, la ISU Crișana, inspectorul șef Sorin Mihai Caba. 

 

3 morți și în 2017

Șirul evenimentelor nefericite a continuat și în 2015. Pe 6 august, un copil de 6 ani, a fost scos inconștient din piscina unui hotel din Băile 1 Mai, apelantul precizând că băiatul nu respiră. Persoane aflate la fața locului au efectuat manevrele de resuscitare, astfel că, la sosirea echipajului SMURD Oradea, copilul respira, însă era în continuare inconştient. După efectuarea ventilaţiilor şi acordarea îngrijirilor medicale, echipajul SMURD a reuşit să-l aducă pe copil în stare de conştienţă, transportându-l ulterior la UPU.

În perioada iunie-august 2016, echipajele de pompieri militari au degajat, din apele Crișului Repede,  ale Canalului de fugă Aștileu, Barajului Tileagd și ale unui lac de pe raza localității Miersig șase persoane decedate și au salvat trei persoane.

Anul acesta, în mai puțin de două săptămâni, trei persoane au decedat în apele din județ: pe 24 iunie, un bărbat în vârstă de 55 de ani și fiica acestuia, în vârstă de 11 ani, s-au înecat în apa acumulată într-o groapă excavată în Viișoara, iar pe 6 iulie, pompierii au acționat în Oradea, pentru scoaterea corpului neînsuflețit al unui bărbat din Crișul Repede.    

„Așadar, în intervalul 2012 - 2017, pe timpul perioadei estivale, 35 de persoane (dintre care 7 copii) și-au pierdut viața în râurile, lacurile, canalele de fugă și alte cursuri de apă din județul Bihor, iar alte 12 persoane (dintre care 9 copii) aflate în pericol de a se îneca, au fost salvate de echipajele de pompieri militari. O mare parte din aceste tragedii puteau fi evitate dacă pericolele erau conștientizate. Cei care încearcă să se răcorească trebuie să o facă în locuri amenajate, să evite scăldatul solitar, să nu se aventureze în râuri, lacuri, canale de irigații sau cursuri de apă mlăștinoase sau cu maluri abrupte, să nu intre în apă dacă au consumat alcool, seara târziu sau noaptea, să nu intre în apă înfierbântați, după plajă, copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în sau lângă apă (nici măcar în piscine sau acasă, în cadă), trebuie dotați cu colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi (sub supravegherea adulților) etc.”, a mai spus Sorin Mihai Caba.

Vasilică ICHIM