Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” marchează la Oradea 60 de ani de la prima repetiție, în ultimul spectacol susținut în cadrul Turneului „Săptămâna Patimilor”.

 

Vizită la Primăria Oradea

O delegație a Corului Madrigal, din care au făcut parte Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi, Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Madrigal, Cezar Verlan, dirijor secund al aceluiași cor, Ana-Maria Rusu, formator Cantus Mundi, și Adina Iacob, reprezentant zonal pentru județul Bihor al Programului Național Cantus Mundi, a fost prezentă luni, 10 aprilie, la Primăria Oradea, unde a fost primită de primarul Florin Birta și de viceprimarul Antonia Nica.

„Ne bucurăm că ați ales Oradea ca fiind unul dintre cele șapte orașe în care să susțineți un spectacol înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului, mai ales că mâine (azi, 11 aprilie - n.r.), chiar în ziua concertului, sărbătoriți șase decenii de la prima repetiție a corului”, a menționat primarul Florin Birta.

„De câțiva ani deja, Madrigalul, prin Programul Național Cantus Mundi, motivează, educă, susține și încurajează fenomenul muzical coral și de educație muzicală, venind în întâmpinarea profesorilor de muzică și a dirijorilor. Mâine (azi, 11 aprilie - n.r.) vom vedea în concertul propus și 180 de copii ce vor cânta alături de dumneavoastră, fapt ce le va influența, într-un fel sau altul, percepția față de cor, coralitate, echipă, un singur suflu”, a transmis și viceprimarul Antonia Nica.

În fiecare dintre spectacole, corul îmbină actoria cu scenografia și muzica pentru a prezenta momentele celei mai importante săptămâni pentru creștini. La Oradea, concertul are loc azi, 11 aprilie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Stat „Regina Maria”.

„Vă mulțumim mult pentru că ne-ați primit. Oradea este ultimul oraș în care concertăm în cadrul turneului național, iar aici ne simțim ca acasă. Ne dorim mult să putem colabora pe viitor, poate reușim să derulăm un proiect comun, mai ales că avem multe inițiative. Am rămas impresionați de frumusețea orașului și a clădirilor, inclusiv de clădirea Palatului administrativ al cărui istoric l-am aflat”, a precizat Anna Ungureanu, dirijor principal al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

 

Atelier de lucru

Tot luni, timp de două ore, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, profesoara Ana-Maria Rusu a susținut un atelier de lucru în cadrul căruia profesorilor de muzică, învățătorilor și educatorilor prezenți le-au fost împărtășite practici și resurse menite să dezvolte educația muzicală a elevilor.

Pentru a oferi publicului o adevărată călătorie sonoră premergătoare Paștelui, repertoriul special ales de dirijorii Anna Ungureanu și Cezar Verlan include lucrări românești – printre care amintim fragmentul din celebrul „Florilegiu bizantin” - impresionanta colecție de muzică pascală structurată de Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal, dar și lucrări internaționale, precum fragmentul din „Credo”, parte a impresionantei „Missa în do minor” (K427), de Wolfgang Amadeus Mozart.

„Experiența profundă și emoționantă a actului artistic de pe scenă va fi completată de inserții dramatice ale tinerilor actori Corneliu și Pavel Ulici, precum și de prezența corurilor de copii, active în Programul Național Cantus Mundi în fiecare oraș. Mâine (azi - n.r.), pe scena Teatrului de Stat din Oradea vom marca și 60 de ani de la prima repetiție a Corului Național de Cameră, deci va fi un eveniment de o însemnătate desăvârșită”, a menționat Leila Popovici, director al Programului Național Cantus Mundi.

 

Madrigal 60

Corul Madrigal a fost fondat în anul 1963, la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, de către profesorul, dirijorul și muzicianul Marin Constantin. Format inițial cu un grup de studenți pasionați de muzica de cameră, care urmaseră cursurile maestrului Marin Constantin, Corul de Cameră Madrigal s-a reunit pentru prima repetiție pe 11 aprilie 1963, în cadrul Conservatorului. Primul concert cu public a fost susţinut pe 7 iulie 1963 la Teatrul de Stat din Brașov, iar în 1968 a devenit formația corală profesionistă a Conservatorului. Corul Madrigal a fost, din 1963, primul cor profesionist de cameră din Europa. În anul 2014, Corul Madrigal a preluat numele fondatorului său în denumirea sa, iar în prezent este o instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerul Culturii. Directorul de onoare al ansamblului este dirijorul internațional Ion Marin, iar managementul instituției este asigurat de Emil Pantelimon. Dirijorul principal al ansamblului este Anna Ungureanu, iar, din 2016, dirijorul secund este Cezar Verlan.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal - Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Madrigal.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

În anul 2023, Corul Madrigal desfășoară programul aniversar „Madrigal 60”, care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se desfășoară pe tot parcursul anului.