71 de investiții în curs de realizare, integrate în 59 de proiecte europe cu o valoare de peste 366 de milioane de euro au făcut din Oradea campionă la atragerea de bani europeni, peste București care a atras 283 de milioane sau Cluj-Napoca cu 218 milioane.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Europeană (DMPFI) a Primăriei Municipiului Oradea și-a prezentat marți, 12 februarie, bilanțul pe 2018, cu ocazia împlinirii a zece ani de la înființare. Au participat viceprimarul Mircea Mălan, șeful DMPFI Marius Moș și specialiști din cadrul departamentului.

„În cei 10 ani de la înființare DMPFI a reușit să aibă un portofoliu de proiecte cu finanțare nerambursabilă de 610 milioane de euro”, a spus, printre altele, Marius Moș.

„Vă propun să ne imaginăm cum ar fi arătat astăzi Oradea fără banii europeni și această echipă. Fără centrala pe gaz și sistemul de termoficare de acum, fără parcurile industriale, fără Aquapark, fără Cetatea reabilitată, fără Piața Unirii, fără Piața Rogerius reabilitată, fără drumul expres sau cele două pasaje. Este clar că au fost și greșeli, nu a funcționat totul perfect, puteam face unele lucruri mai bine și am învățat din erori, dar trebuie să felicităm acești oameni pentru ceea ce au făcut pentru oraș. Ne bucurăm însă că orădenii au înțeles și au apreciat această muncă și le cerem să facă asta și în 2019 pentru că va fi un an greu în care se va lucra la maxim și sunt inevitabile neplăcerile precum zgomotul praful sau circulația îngreunată. Va fi un pic greu acum ca să ne fie mai bine mai încolo”, a spus și viceprimarul Mircea Mălan.

 

În cifre 

În 2018, Oradea are în plan 71 de investiții, unele în curs de realizare, integrate în 59 de proiecte europene cu un portofoliu de proiecte cu finanțare nerambursabilă de peste 366 de milioane de euro.

Luate după programele de finanțare, Oradea are depuse proiecte în diferite faze, pe programele RO-HU – peste 13,6 milioane de euro, POR – 223 de milioane de euro, POIM – peste 108 milioane de euro și alte programe nerambursabile aproape 14,2 milioane de euro. Pe lângă acestea, din bugetul local vor fi utilizate aproape 7,8 milioane de euro, cu tot cu co-finanțarea anumitor proiecte.

Dacă vorbim despre defalcarea proiectelor de domenii, Oradea are proiecte de 70 de milioane de euro pe Mobilitate Urbană Durabilă – Mijloace de Transport Public și Infrastructură (linie de tramvai nouă, achiziția a 25 de autobuze electrice, 10 autobuze hibrid și 20 de tramvaie), pe Mobilitate Urbană – Pasaje, poduri și Infrastructură Rutieră – 61 de milioane de euro (podul Centenarului, două coridoare de mobilitate, reabilitarea unui pod și construirea unui pasaj nou), Mobilitate Urbană – Pietonalizare – 27 de milioane de euro (pietonalizarea a două străzi, piețe și piațete), Sănătate – 32 de milioane de euro (eficientizarea energetică a Spitalului Județean și Municipal, extinderea ambulatorului de la Spitalul Județean, aparatură nouă la Spitalul Municipal), Educație – 18 milioane de euro (reabilitări la patru licee, 5 grădinițe, două școli gimnaziale), Eficiență Enegetică – 70 de milioane de euro (reabilitarea termică a 47 de blocuri de locuințe, reabilitarea sistemului de termofocare etapa II și III), Energii Regenerabile – 25 de milioane de euro (trecerea pe apă geoternală a cartierului Nufărul, stații de reîncărcare a vehiculelor electrice), Parcuri și spații verzi – 7 milioane de euro, Mediu de afaceri – 38 de milioane de euro (incubator de afaceri, centru intermodal, reabilitarea pieței Cetate) și Patrimoniu cultural – 6 milioane de euro (Muzeul Fracmasoneriei, restaurarea Cetății Oradea – etapa a III-a și reabilitarea Casei Darvas – La Roche).