70 de tone de materiale de protecție vor sosi la Oradea - Pentru cei din linia întâi
Oradea nu așteaptă ca Bucureștiul să se miște atunci când nevoile o cer. O demonstrează și achiziția de echipamente de protecție și medicamente necesare în lupta cu noul coronavirus care provoacă Covid-19. Săptămâna trecută au ajuns în Bihor 7 tiruri cu echipamente, iar miercuri a aterizat primul avion dintr-un șir de trei, care vor alimenta medicii aflați în linia întâi.
O mână de oameni, cu măști și mănuși, cu temperatura verificată la intrarea în Aeroportul Oradea, cu camere, aparate de fotografiat, reportofoane și microfoane. În jurul lor, la distanță, polițiști, medici, reprezentanți ai municipalității, ai aeroportului, muncitori. Așa arăta azi la ora 14.30, zona din fața pistei unde avea să aterizeze primul avion din cele trei care au adus echipamente de protecție pentru medici.
„Este primul transport din trei, care până vineri vor fi în Oradea. Import direct din China, cu material de protecție (20 de tone-n.r.) pentru personalul medical din spitalele din județul Bihor. O achiziție a Primăriei și a Spitalului Județean, cu negociere directă, fără intermediari. Din fericire, Spitalul Județean a avut un excedent de câteva milioane de euro, din care 3,1 milioane de dolari au putut fi alocați pentru achiziționarea acestor echipamente, plus cheltuielile de logistică și transport. Am beneficiat de ajutorul unor firme din Parcul Industrial care au fabrici și în China, ne-au ajutat în timp record să putem achiziționa materialele. Aveam stocuri care ne-ar fi ajuns încă săptămâna aceasta. Cu aceste echipamente importate, în ritmul actual, cred că rezistăm două luni, două luni și jumătate. Au venit măști, bonete, botoșei, combinezoane, halate impermeabile, ochelari, viziere, mănuși de cauciuc, măști cu trei straturi, FPP 2, FPP 3. Datorită negocierii directe, cred că am reușit să luăm aceste echipamente la sub jumătate din prețurile din Europa sau România. Este o economie considerabilă”, a spus Gheorghe Carp, responsabilul cu spitalele din Oradea în perioada pandemiei.
Din partea Primăriei a vorbit Mihai Jurca, care, împreună cu departamentul din care face parte, s-a „reprofilat” rapid, ocupându-se de ce e mai important în această perioadă, achiziția de echipamente.
„Municipalitatea s-a ocupat de tot ce înseamnă procedura de căutare a furnizorilor din China, de asigurare a transportului, formalitățile vamale etc., astfel încât ele să ajungă într-un timp cât se poate de scurt în Oradea. Procedurile au fost începute în urmă cu patru săptămâni și astăzi a venit o parte din transport. Săptămâna trecută au fost 7 camioane care au ajuns, vor mai ajunge încă două avioane și cu asta încheiem o achiziție de peste 70 de tone de materiale de protecție. N-a fost ușor, dar am primit sprijinul unora dintre companiile multinaționale din Parcul Industrial, ceea ce a ajutat foarte mult, mai ales că am fost în concurență nu cu orașe, ci chiar cu state mult mai mari”, a spus Jurcă.
Primarul Ilie Bolojan a recunoscut ieri, conform Mediafax, că a avut emoții în ceea ce privește reușita demersului într-o perioadă în care tot mai mulți furnizori, chiar și unii serioși, își păcălesc clienții.
„De când am făcut plata vă spun că nu am dormit liniştit, până ce nu am văzut că a ajuns transportul. Ne-am asumat un risc mare şi am făcut economii serioase la bugetul local. Am luat o mască de protecţie de exemplu la 0.80 de bani. Vom face după sărbători un raport complet şi transparent pentru a vedea exact cum au fost cheltuiţi banii. Nu aveam cum să trimitem medicii să lupte în linia întâi fără muniţii, neprotejaţi”, a spus Ilie Bolojan.
Imediat după aterizarea avionului pe pista Aeroportului din Oradea, au început să apară tiruri, iar muncitorii s-au apucat de descărcat.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.