În jur de 90 de mii de antepreșcolari, preșcolari șe elevi, au început ieri școala, în județul Bihor. Conform șefului Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, în 37 de locații, elevii au fost relocați, fie la alte structuri ale aceleiași școli, fie în alte spații, din cauza lucrărilor la infrastructura școlii.

 

La Liceul de Arte, cu emoție, dar și nerăbdare, elevii s-au revăzut iar după câteva luni bune de vacanță. La eveniment, pe lângă directoarea Mihaela Bondor, au mai participat: directoarea adjunctă Nagy Gabriella, comisarul șef Florin Ardelean, din partea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, preotul ortodox Vasile Popa, consilierul educativ Cosmina Balint și Rebeca Junc, reprezentanta elevilor în consiliul de administrație al școlii.

„Astăzi, cu recunoștință, vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră, elevi, părinți, profesori, vă încurajez să vă dedicați cu pasiune vocației, pentru că arta este mai mult decât o înșiruire de sunete, decât o formă pe hârtie, arta este oglinda sufletului nostru colectiv, este pasiunea care ne unește într-o comunitate din orașul leagăn al Revistei Familia, în orașul emblemă Art Nouveau, într-un oraș al multiculturalității, dar și al păstrării identității naționale”, a spus directoarea Mihaela Bondor, care a subliniat apoi rezultatele școlii în anul trecut: rată de promovabilitate la bacalaureat, la română – peste 90%, 10 premii și mențiuni la etapa națională a olimpiadelor școlare, cu patru note de zece la notările intermediare din cadrul olimpiadelor, sute de premii la concursuri naționale și internaționale și o concurență mare la admitere în acest an.

În anul școlar 2024-2025, la Liceul de Arte sunt 40 de clase cu 920 de elevi, în 114 formațiuni de studiu, o clasă pregătitoare și câte o clasă pe nivel la învățământul primar secția muzică, trei clase a V-a, o clasă de muzică, o clasă de arte vizuale la secția română și o clasă combinată la secția maghiară – muzică și arte vizuale, 5 clase a IX-a, câte o clasă muzică, arte decorative și arhitectură la secția română și două clase la secția maghiară, una de arte plastice și decorative și una combinată – muzică și arhitectură.     

„Din cele 5 proiecte prin PNRR, primul – Smart Lab – este 90% finalizat. În cel mult două săptămâni se vor putea desfășura orele de informatică în cele mai moderne condiții. Proiectul privind dotarea întregii școli cu mobilier, table smart și videoproiectoare a fost aprobat. La proiectul de reabilitare al cădirii din Parcul Petőfi a fost semnat contractul de finanțare. Cele două proiecte de reabilitare pentru locația de pe strada Menumorut sunt în stadiu avansat: au fost depuse ofertele pentru licitație în vederea executării lucrărilor”, a mai spus Mihaela Bondor.

A urmat apoi prezentarea claselor și a diriginților, în aplauzele elevilor. Directoarea adjunctă, Nagy Gabriella a subliniat că elevii și profesorii de la Liceul de Arte sunt o comunitate care se sprijină reciproc atunci când este nevoie. „Nu uitați că în umbra marii performanțe stă întotdeauna o muncă asiduă. Dragi elevi, eu cred că avem puterea de a schimba lumea cu câte un cuvânt frumos, la orice ocazie. Vom fi alături de elevi și îi vom călăuzi pe drumul muzicii și al artei. Un profesor își pune amprenta asupra eternității. Nu poate ști niciodată până unde poate ajunge influența lui”, a spus adjuncta, care a mulțumit apoi personalului mai puțin vizibil al școlii, care în perioada verii a reușit să împrospăteze sălile de clasă, holurile și curțile.