A 29-a ediţie la Universitatea din Oradea - A început Săptămâna Științifică
Cel mai important eveniment în planul cercetării științifice de la Universitatea din Oradea a început ieri, de la ora 10.00, în Aula Magna. A XXIX-a ediție a Săptămânii Științifice adună toate evenimentele de nișă din ultima perioadă, în acest an urmând a găzdui și Consiliul Național al Rectorilor.
Fără oficialități, așa a început marți ediția din 2018 a Săptămânii Științifice la Universitatea din Oradea. Au lipsit prefectul - Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean - Pásztor Sándor și primarul - Ilie Bolojan. Au fost prezenți rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului Universității - Sorin Curilă și prorectorul pentru Managementul Cercetării și Relații Internaționale - Eugen-Victor Macocian, care a și moderat evenimentul.
„Dedicăm acest an al centenarului și anul în care sărbătorim 55 de ani de învățământ superior la Oradea profesorilor care au făcut și fac cercetare în instituția noastră. I-am premiat mereu, dar cred că nu am știut să ne prețuim așa cum trebuie înaintașii. 93 de profesori ai Universității au trecut deja la cele veșnice. Tocmai de aceea, anul acesta vom înmâna titlul de Profesor Emerit celor care ne-au călăuzit pașii”, a spus rectorul Constantin Bungău, care a pus în centrul discursului său inovarea ca esență a cercetării științifice.
Sorin Curilă a subliniat că performanța nu se poate obține decât anevoios, fără parteneriate.
„La propunerea rectorului, Senatul a aprobat criteriile pentru distincția de Profesor Emerit, iar facultățile au făcut propunerile. Vă mulțumesc, domnilor profesori, că mi-ați dat șansa de a învăța de la dumneavoastră”, a spus Curilă. A urmat o prezentare superficială a activității de cercetare și internaționalizare a Universității, fără a se compara, spre exemplu, activitatea de cercetare cu cea din alte centre universitare, măcar cu cele de aceeași anvergură ca Oradea. Concluzia? La fel de generală: „Se poate mai bine”!
„A-ți face datoria nu e o onoare, ci obligație de serviciu!”
În final au fost premiați seniorii, oameni care au contribuit în variate feluri la dezvoltarea instituției. Din partea Facultății de Arte, au fost premiați Aurel Chiriac și Agneta Marcu. Din partea Facultății de Georgrafie, Turism și Sport: Octavian Bâc, Dinu Drăgan, Iacob Hanțiu, Vasile Marcu, Nicolae Josan și Florian Bențe. Dinu Drăgan a spus că „a-ți face datoria nu e o onoare, ci obligație de serviciu”, iar Vasile Marcu că „niciun premiu și nicio distincție din lume nu valorează cât aprecierile colectivului cu care lucrezi”. Din partea Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației a fost premiat profesorul Teodor Leuca, a Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial - Ioan Felea, a Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică - Macedon Ganea, Gavril Roșca, Ioan Eugen Radu, Dinu Fodor, Ioan Lucaciu și Vidican Aron Tripe, a Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării - Sever Dumitrașcu, Viorel Faur, Mihai Drecin, Ion Zainea, din partea Facultății de Litere – Paul Magheru și Ioan Derșidan, din partea Facultății de Medicină și Farmacie - Aurel Babeș, Marius Bembea, Gheorghe Bumbu, Doru Crăiuț, Ludovic Gilău, Augustin Lenghel, Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea, Tiberiu Nemeth, Radu Spineanu și Emil Mărgineanu și din partea Facultății de Protecția Mediului - Petru Burescu, Gheorghe Cioban, Nicolae Ioan Csep și Viorel Șcheau.
Tot ieri, de la ora 13.00, în Aula Magna a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Marius Bojiță, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.