De la mijlocul lunii decembrie 2017, s-a dat startul lucrărilor de restaurare și refuncționalizare a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea. Palatul Baroc este cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă realizat în stil baroc din țara noastră și probabil din sud-estul Europei.

„Lucrările la Palatul Episcopal au început cu degajarea subsolului imobilului prin demontarea butoaielor adăpostite aici timp de mai multe decenii. Din materialul obţinut, în urma unei evaluări se doreşte confecţionarea unor elemente de parchet, care se vor regăsi ulterior în dotarea obiectivului. S-a procedat, apoi, la înlăturarea tencuielii de pe zidul subsolului, curăţarea cărămizilor originale şi amenajarea primară a spaţiului, toate aceste operaţiuni urmând a fi finalizate până în cursul lunii februarie”, transmite Cristian Micaci, consilier pastoral în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Potrivit acestuia, începând cu luna februarie, vor fi demarate şi lucrările la exteriorul clădirii, în primă fază fiind atacată aripa de sud a imobilului. După montarea schelelor exterioare, va începe refacerea capitală a învelitorii, iar în interior vor fi demarate lucrările de decopertare şi conservare a unor picturi murale aflate acum sub straturile de zugrăveală.

„Executarea acestor lucrări a fost încredinţată unor specialişti din Târgu Mureş. Întregul perimetru al şantierului a fost asigurat printr-un sistem de supraveghere video, care va permite monitorizarea întregii suprafeţe pe durata lucrărilor”, mai spune reprezentantul episcopiei.

Cristian Micaci precizează că executantul lucrării a procedat deja la selectarea şi aprovizionarea materialelor necesare primei faze de execuţie.

„Astfel, a fost achiziţionată o cantitate de 75% din materialul lemnos necesar reparației acoperișului, s-a procedat la procurarea ţiglei necesare, fiind deja la beneficiar şi o cantitate însemnată de material pentru tencuială. Se derulează şi lucrări care vizează canalizarea în zona şantierului. În perioada următoare, în condiţii meteorologice favorabile, lucrările vor primi o amploare mai mare şi vor viza suprafeţele exterioare ale imobilului”, menționează Cristian Micaci.