Cu ajutorul truxorului acvatic au fost degajate 450 de tone de deșeuri organice din albia râului.

De trei săptămâni, pe tronsonul Pod Prezan – Pod Ladislau, Administrația Bazinală de Apă Crișuri intervine cu un utilaj modern de curățare și degajare a vegetației acvatice dezvoltate excesiv în albia râului Crișul Repede.

„În mai puțin de o lună, de pe o lungime de râu de doi kilometri, am scos din albie 450 de tone de deșeuri. Cu ajutorul barajului plutitor ancorat amonte de podul Ladislau putem direcționa deșeurile spre mal pentru a le elimina apoi din apă. Acțiunea se va finaliza în cel mult o săptămână, iar la final, barajul plutitor va fi degajat de pe luciul de apă”, menționează directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

„Prin aceste măsuri de ecologizare se vor disloca din albie, în mod constant, o mare parte din plantele acvatice. Acestea se vor colecta din apă, în dreptul barajului putitor ancorat în centrul orașului, amonte de podul Ladislau, și în apropierea Prizei de Apă Oradea, prin tubul plutitor al utilajului de dragare de pe Crișul Repede”, a subliniat și Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

De menționat că, luna trecută, în colaborare cu scafandrii voluntari de la Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus, amonte și aval de podul Dacia, a avut loc o acțiune de ecologizare. Zeci de anvelope, obiecte metalice, electrocasnice sau textile au fost scoase din aluviuni și duse la groapa de gunoi.