Administraţia Bazinală de Apă Crișuri execută un nou foraj de cercetare pentru monitorizarea calității și cantității apelor subterare în zona localității Tărian, județul Bihor.

ABA Crișuri are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație, unică în țară, care va contribui la îmbunătățirea procesului de monitorizare a apelor subterane.

„Zilele acestea, colegii noștri, experți în lucrări geologice și pompări experimentale, lucrează la realizarea unui nou foraj de cercetare asupra corpurilor de apă subterană. Conform studiilor efectuate, noul foraj, amplasat în incinta cantonului Tărian (comuna Girișu de Criș, județul Bihor), va avea o adâncime de 120 de mentri și va contribui la monitorizarea corpului de apă subterană ROCR07”, anunță Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Potrivit acesteia, instalația de foraj utilizată poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat, facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj.

„Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj. Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere”, a mai spus Anca Mihociu.

La ora actuală, în bazinul hidrografic Crișuri se monitorizează 321 de foraje atât cantitativ, cât și calitativ. Pentru o mai bună monitorizare, în ultima perioadă, aceste foraje au fost dotate cu senzori de nivel și temperatură care au transmisie GPRS direct pe server-ul de date.

„Instalația de foraj a costat 1.675.000 lei, iar echipamentul de transport specializat a fost în valoare de 571.884, 25 lei. Instalația a fost achiziționată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiectul INPC-AF Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, menționează purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.