În noaptea de joi spre vineri, 18-19 iunie, în urma unei sesizări făcute de ISU „Crișana”, Formația de Intervenție Rapidă Oradea și Formația Aleșd, din cadrul ABA Crișuri, au intervenit pentru a limita poluarea accidentală cu produse petroliere din orașul Aleșd.

„În acea noapte, pentru a elimina unda de poluare care amenința râul Crișul Repede, echipele ABA Crișuri au montat 12 baraje absorbante, au folosit 182 kg de material absorbant biodegradabil, precum și zeci de lavete absorbante. Sectorul afectat a fost canalul aflat aval de podul rutier E 60, la ieșire din localitatea Aleșd, canal care confluează cu râul Crișul Repede, în zona Uzinei de Apă a orașului Aleșd. Timp de șase ore, s-a acționat în ritm alert, pentru a evita un dezastru ecologic pe râul Crișul Repede”, a precizat Ionel Avrigeanu, directorul ABA Crișuri.

Potrivit acestuia, irizațiile de produs petrolier au prezentat un miros puternic în zonă și s-au extins pe o lungime de aproximativ 100 m. Specialiștii Laboratorului de Calitatea Apei au prelevat două probe din canal, una aval de podul rutier, înainte de primul baraj absorbant, și o altă probă a fost prelevată aval de ultimul baraj absorbant de pe canal. Rezultatele analizelor arată că indicele de hidrocarburi a scăzut cu 99,09% după intervenția cu materiale absorbante.

În cursul zilei de vineri, 19 iunie, echipa formată din inspectorii ABA Crișuri și comisarii Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Bihor a identificat sursa de poluare, și anume un rezervor de CLU, amplasat în spatele unei fabrici din orașul Aleșd. În urma controlului, s-a vidanjat amestecul de apă și produs petrolier din rezervorul de depozitare CLU, inclusiv rigolele pluviale și parțial canalul V9, aflat în spatele rezervorului la cca 10 m.

Pe fondul avertizărilor meteorologice și hidrologice, în eventualitatea în care ploile ar fi putut spăla irizațiile de hidrocarburi de pe sol, echipele din cadrul ABA Crișuri au lăsat pe canal, timp de o săptămână, două baraje absorbante pentru a preveni producerea unei noi poluări în zonă.

Întrucât, în prezent, zona nu mai prezintă un pericol, echipele ABA Crișuri au degajat ultimele baraje rămase pe canal. Materialele folosite la intervenție au fost predate unei firme specializate în preluarea deșeurilor de acest tip.