În acest an Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Oradea sărbătorește 100 de ani de la înființarea Academiei Regale de Drept din Oradea ca instituție de stat românească. În cadrul evenimentului, academicianul Liviu Pop de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Despre cei 100 de ani de la înființarea Academiei Regale de Drept din Oradea ca instituție de stat românească s-a vorbit în cadrul unei conferințe bienale intitulată „Academia Regală de Drept din Oradea (1919) - parte a învățământului juridic românesc”.

Deschiderea festivă a conferinței a avut loc loc vineri, 15 noiembrie, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea.

Evenimentul științific, adresat teoreticienilor și practicienilor din domeniile Drept și Științe Administrative, dar și studenților, masteranzilor și doctoranzilor din domeniile enunțate, a constat în mai multe sesiuni de prezentare de lucrări științifice (pe secțiuni de Drept Penal și Procedură penală, Drept privat, Dreptul muncii, Drept public și Administrație publică, Academia Regală de Drept din Oradea – parte a învățământului juridic românesc și o secțiune rezervată studenților, masteranzilor și doctoranzilor) și secțiuni dedicate profesiilor juridice (Executarea silită și Procedura civilă, Drept penal și Procedură penală, Insolvență). Au participat numeroși specialiști din țară și străinătate (Italia, Ungaria, Republica Moldova, SUA).

Punctul cel mai important al evenimentului l-a constituit acordarea, de la ora 15.00, în Aula Magna, a titlului de Doctor Honoris Causa, Academicianului prof. emerit dr. Liviu Pop de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca.

Academicianul a făcut parte din structurile academice, în funcţii importante: şeful Catedrei de drept privat (1990-1992 şi 2004-2012); decan al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (1996-2004), a fost judecător la Curtea de Apel din Cluj în perioada 1993-1996, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din România ori, după caz, în comisia de specialitate a acestei autorităţi publice (1994-2011), membru în Comisia de redactare a Proiectului noului Cod civil (1997-2002), arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (din 2002 până în prezent) și membru al Academiei Privatiştilor Europeni, cu sediul la Pavia, Italia, al cărei preşedinte este reputatul profesor Giuseppe Gandolfi, for academic din care fac parte 160 de renumiţi profesori de la cele mai prestigioase universităţi (din 2001 până în prezent).

Liviu Pop a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler (2002), este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara (2003), a primit premiul Anului 2003 pentru Administraţie, Știinţe Juridice şi Ordine Publică, premiul Cercetării ştiinţifice pe anul 2009 al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor „Honoris Causa” al Universităţii din Bucureşti, 25 noiembrie 2011 și profesor „Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius” Constanța, 31 martie 2017. Are sute de articole şi studii publicate în reviste din ţară și străinătate, printre care „The Liability for Ecologique Damages”, în Edinburgh Law Review, 1992, „El estado actual del derecho civil en Rumania”, în Proyecto Social nr. 9/2001, Zaragoza, Spania, „Discutions de lege lata sur la reconnaissance d’un principe de responsabilité du fait d’autrui aux termes de l’article 1000 alinéa premier du Code civil Roumain, Melange en l’honneur du professeur Giuseppe Gandolfi”, vol. IV, Giufre Paris-Italia Editor, 2004.