În contextul Zilei Siguranței pe Internet* (Safer Internet Day), sărbătorită, în acest an, la 7 februarie, poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat o serie de acțiuni în comunitate.

Astfel, polițiștii de prevenire au derulat întâlniri cu peste 100 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, de la patru instituții de învățământ din municipiul Oradea, respectiv de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan” și de la Școala Generală nr.11. Copiii au fost implicați de polițiștii de prevenire într-un concurs, care a avut ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la siguranța lor în mediul online și la capcanele pe care le pot întâlni. Concursul, în care copiii au participat împărțiți pe echipe, a avut trei probe, una teoretică, constând într-un test despre riscurile și vulnerabilitățile din mediul on-line, proba a doua a constat în realizarea unui mesaj preventiv pe tema dată, iar cea de-a treia a constat într-o dezbatere, în cadrul căreia elevii au argumentat pro și contra, în fața colegilor, despre riscurile și beneficiile utilizării Internetului.

Înarmați cu argumente pro și contra, elevii, îndrumați de profesorii diriginți și de polițiști au arătat entuziasm, au manifestat un interes crescut pentru subiectul abordat, dar și multă responsabilitate și au fost dornici să-și exprime ideile. Astfel, adolescenții prezenți la dezbaterea organizată de polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis colegilor recomandări și mesaje preventive precum: „Fii inteligent pe Internet, distribuie cu prudență!”, „Fii puternic și securizează-ți parolele!”, „Fii curajos pe Internet, iar dacă ai îndoieli întrebă!”, „E cool să fii amabil pe Internet!”, „Nu interacționa pe Internet cu persoane necunoscute!”, „Fii atent cu fotografiile pe care le faci, limitează accesul la profilul și conturile tale!”, „Nu trimite nimănui imagini sau filmulețe cu tine în ipostaze intime!”, „Nu uita că persoanele din mediul on-line te pot păcăli în legătură cu identitatea lor!”, „Fii atent la necunoscuții cu care te joci în mediul on-line și raportează orice comportament neadecvat!”, „Nu folosi datele de acces ale altor persoane!”, „Tratează cu precauție cererile de prietenie de la persoanele necunoscute!”. În cadrul întâlnirilor cu copiii pe tema siguranței pe Internet, polițiștii de prevenire au folosit și materialul educativ în format video „Siguranța tinerilor pe Internet”, realizat chiar de ei, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță”. Copiii au fost răsplătiți de polițiștii cu diplome, premii și materiale promoționale cu mesaje preventive.

Activitățile preventive de acest gen vor fi continuate pe parcursul întregului an, în contextul în care prevenirea criminalității informatice constituie o prioritate în domeniul prevenirii criminalității.